Kardemummaglass med sockerkaka och körsbär

7 augusti, 2020

En ljuvligt god kardemummaglass varvad med bitar av sockerkaka och körsbär som fått ligga i mörk rom över natten. Serverad på en smörstekt skiva sockerkaka.

Det här receptet var ett önskemål från min man. Han hade något minne av att ha ätit en glass med torkad spritig frukt, cocktailskörsbär och bitar av sockerkaka. Men jag gjorde såklart min variant av den. En riktigt krämig och god kardemummaglass, bitar av sockerkaka och sen tog jag färska bigarråer som jag lät ligga i mörk rom över natten. Detta ger dem såklart en lite spritig smak, men det förhindrar också att körsbären blir helt frusna och stenhårda i glassen, utan behåller sig mjuka.

Man kan såklart välja att bara göra kardemummaglassen, hur god som helst i sig. Man kan skippa körsbären, eller skippa att marinera dem i rom. Man gör som man vill helt enkelt!

Eftersom jag ändå hade sockerkaka över valde jag att servera glassen på en skiva smörstekt sockerkaka, det kan man såklart också hoppa över och bara servera glassen som den är.

Kardemummaglass med sockerkaka och körsbär

4.7/5(5)
Röster
Portioner: Ca 0,5 liter glass

Ingredienser:

Kardemummaglass

0,5 gelatinblad

1 tsk hela kardemummakärnor

2,5 dl mjölk

2,5 dl grädde

20 gram glykos (1 msk)

1 tsk vaniljpasta

90 gram strösocker (1 dl)

4 äggulor

Övrigt

100 gram körsbär, halverade och urkärnade

0,5 dl mörk rom

Sockerkaka (ex det här receptet, eller vilken gammal sockerkaka du vill)

Pistagenötter och färska körsbär till dekoration

Instruktioner:

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Lägg kardemummakärnor, mjölk, grädde och glykos i en kastrull. Värm till kokpunkten.

3. Vispa samman socker, äggulor och vanilj tills det blir vitt och fluffigt.

4. Häll försiktigt den varma mjölken över äggulorna medan du hela tiden vispar.

5. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning till 84 grader. Rör ner gelatinbladet.

6. Lägg plast på glassmeten och ställ in den i kylen över natten, eller 5-6 timmar.

7. Sila bort kardemummakärnorna och kör glassen i glassmaskin.

8. Lägg de halverade körsbären med rommen och låt stå över natten. Sila sedan av dem. (spara gärna rommen, den är söt och smakar nu nästan som en körsbärslikör).

9. Skär sockerkaka i små kuber och vänd ner tillsammans med körsbären i glassen. Ställ sedan in den i frysen i 3-4 timmar till för att verkligen sätta sig.

10. Stek skivor av sockerkaka i riktigt med smör och servera sedan med ett par kulor glass. Dekorera med hackade pistagenötter och färska körsbär.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg