Kardemummabullar med mandelmassa

14 maj, 2019

Klart att kardemummabullen ska ha en egen dag! Det ju den godaste bullen!

Jag tycker faktiskt att kardemummabullen är godare än kanelbullen, så självklart ska den ha en egen dag. En riktigt smörig, så att den nästan blivit lite karamelliserad i kanterna av socker, smör och kardemumma. Och kardemumman ska vara nymortlad såklart, men det har vi pratat om förut.

Jag har utgått från mitt klassiska vetedegsrecpet, det sviker mig aldrig och då sviker jag inte det. Det är fördeg och långjäsning och en deg som du kan hantera utan en gnutta mjöl vid utbakning.

”Det här var den godaste bulle jag har ätit”, sa ett av barnen när han mumsade i sig en av de här.

Jag bakar ju inte gärna bullar, just för att jag är så dålig på att göra dem fina. Men det glömmer man lätt när man sätter tänderna i en nybakad kardemummabulle.

Kardemummabullar

4/5(32)
Röster
Portioner: Ca 20 bullar

Ingredienser:

Vetedeg

Fördeg
250 g (2,5 dl) rumsvarm mjölk (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)

25 g jäst

250 g vetemjöl Special (drygt 4 dl)

Deg
250 g vetemjöl Special (drygt 4 dl)

4 g salt (knappt 1 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (1 tsk)

100 g rumsvarmt smör

100 g socker (drygt 1 dl)

Fyllning

200 g rumsvarmt smör

200 g strösocker (2,25 dl)

2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpasta

15 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (ca 3 tsk)

50 g riven mandelmassa

Efter gräddning

1 ägg eller sockerlag

Instruktioner:

Vetedeg

1. Blanda allt till fördegen tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

2. Mortla kardemumman.

3. Blanda i alla ingredienser i den jästa fördegen.

4. Arbeta i en köksmaskin i minst 10 minuter

5. Låt degen vila i 30-35 minuter. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning

1. Blanda samman alla ingredienser. Se till att det är rumsvarmt så att det är lätt att breda ut.

Baka ut bullarna

1. Dela degen i två delar.

2. Kavla ut var och en av dem och bred på fyllningen jämt över hela. Forma bullarna som du vill ha dem. Snurror, snäckor etc.

3. Lägg dem på en plåt med en bakduk över och låt dem jäsa i ca 2 timmar.

4. Baka bullarna i ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn) i ca 8 minuter (lite beroende på hur stora du gjort dem). Pensla dem sedan direkt med uppvispat ägg eller sockerlag när du tagit ut dem ur ugnen. Då får du glansiga bullar som håller fukten inne.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Supergoda kardemumma bullar!

  • Jag bakar bullar rätt ofta och trodde jag hade hittat bästa receptet – tills nu då. Dessa var de absolut godaste bullarna jag någonsin ätit. God kardemummasmak och en väldigt riklig och ur-smarrig fyllning. Lätta att göra och degen var väldigt lättarbetad. Full pott, och alla som smakat håller med mig! Men jag åt de flesta själv, hehe.

  • evelina

    Hej! Jag vill bara säga att jag älskar din blogg. Jag kommenterar hos bloggar extremt sällan (om inte aldrig…) men din blogg är min favorit. Jag tycker mycket om att baka och jag har följt MÅNGA av dina recept. De är välgjorda och du skriver mycket bra i dina inlägg om själva recepten. Även dina bilder är mycket fina och man märker att det är mycket arbete bakom. Jag önskar att du får mer uppmärksamhet! Din blogg är fantastisk bra och jag hoppas du aldrig slutar att dela med dig av dina recept. Verkligen, keep up the good work! Hoppas att du har en bra dag! /Evelina

    • A
      Emma Brink

      Så pinsamt då att jag svarar sååå sent på din kommentar, förlåt! Jag får inga notifiktaioner om dem och då missar jag dem ibland. TACK för så himla fina ord om min blogg, mina recept och bilder! Det gör mig verkligen glad!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg