Kardemummabullar doppade i smör och socker

2 juni, 2023

Supersmöriga mjuka och saftiga bullar med kardemumma som efter gräddning penslas med smält smör och doppas i kardemumma socker. Utförandet är såklart inspirerat från kafét Mr Cakes sugarlicks.

Egentligen helt klassiska kardeummabullar men utförandet är lite annorlunda. De påminner som de lussekatter som blev supertrendiga i vintras, men inspirationen kommer från Mr Cake i Stockholm som har en lussebulle i detta utförande. Det ser så läckert ut med alla synliga lager och allt blir ju faktiskt bättre av att doppas i smör och socker.

Jag kavlar ut degen till en stor rektangel och brer sen ut fyllningen och gör ett treslag. Du kan se här hur jag gör ett sånt. Sen skär du remsor som du formar. Om du inte vill forma dem så här så kan du exempelvis göra kringlor eller snäckor av dem.

Läs min artikel om tre olika sätt att göra vetedeg här. Jag använde mig av receptet med fördeg här. Det finns också en film på min instagram där jag visar hur jag formar dessa bullar.

Kardemummabullar doppade i smör och socker

4.4/5(14)
Röster
Portioner: Ca 20 bullar

Ingredienser:

Deg

En sats vetedeg med fördeg, recept här >>

Fyllning

300 g mjukt smör

120 g florsocker (2 dl)

2 tsk vaniljsocker

1,5 msk malen kardemumma

1 msk maizena

Övrigt

100 g smör att smälta och pensla

90 g strösocker (1 dl)

2 tsk mortlad kardemumma

Instruktioner:

1. Rör samman alla ingredienser till fyllningen och se till att den är rumstempererad.

2. Kavla ut degen till en stor rektangel. Om du inte har en superstor yta att kavla ut på kan du dela degen i två och göra detta i omgångar. Kavla degen till ca 0,5 cm tjockt. Bred ut fyllningen och vik degen i ett treslag. Kavla sedan ut den lite till så att din deg är knappt 1 cm tjock.

3. Skär remsor, ca 1,5-2 cm breda. Vik remsan dubbel och dra i den så att den blir ungefär dubbelt så lång. (Här är det viktigt att din deg är elastisk). Ta den ena änden och vik upp den mot mitten av remsan. Gör likadant med den andra änden men åt andra hållet och låt de två ändarna mötas på mitten. Kläm ihop dem så att de sitter fast i varandra och vänd sedan på bullen så att skarven ligger nedåt.

4. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa i ca 2 timmar.

4. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (225 grader över- och undervärme). Grädda bullarna i ca 8-9 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna något.

5. Smält smöret och blanda socker och kardemumma. Pensla bullarna och doppa i kardemumma sockret.

Om du vill frysa bullarna, gör det då innan du penslat och doppat dem. Gör det istället när du tagit fram bullarna ur frysen och ska servera dem.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg