Kardemummabullar

13 maj, 2020

Bakade med Tangzhongmetoden och mycket smör och socker blir det här de godaste kardemummabullar du kan tänka dig.

Klart att kardemummabullen ska ha en egen dag! Det ju den godaste bullen!

Jag tycker faktiskt att kardemummabullen är godare än kanelbullen, så självklart ska den ha en egen dag. En riktigt smörig, så att den nästan blivit lite karamelliserad i kanterna av socker, smör och kardemumma. Och kardemumman ska vara nymortlad såklart, men det har vi pratat om förut. Så köp de hela kardemummakärnorna som finns på påse i kryddhyllan och kör i morteln, så blir det godast!

Och ja, det är mycket smör och socker i goda bullar. Men så ska det vara. Ät hellre bara två och låt dem vara magiskt goda, än torra och tråkiga.

Här hittar du ett annat recept på kardemummabullar från min blogg. 

Kardemummabullar

4/5(80)
Röster
Portioner: 20 bullar

Ingredienser:

Vetedeg tangzhong

Steg 1:
40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)

200 g mjölk (2 dl)

Steg 2:
460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

20 g färsk jäst

175 g kall mjölk (1,75 dl)

2 tsk nymortlad kardemumma

75 g kallt smör i tärningar

0,5 tsk salt

Fylllning

200 g mjukt smör

135 g strösocker (1,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

1,5 msk malen kardemumma

1 msk maizena

Dekoration

Kardemummasocker (1 dl strösocker + 2 tsk kardemumma)

Sockerlag (koka upp 0,5 vatten och 0,5 dl strösocker)

Instruktioner:

Vetedeg

1. Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 10 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 5-10 minuter till. Den ska alltså gå läääänge. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den ”kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

 

3. Lägg upp degen på bänken där du ska kavla den och låt den vila i 10 minuter.

4. Kavla ut degen, ca 0,5 cm tjockt och bred ut fyllningen. Gör bullarna som du vill ha dem. Jag vek degen dubbel, kavlade lite till och skar sedan långa remsor som jag snurrade och sedan la på en plåt.
Låt dem sedan jäsa under handduk eller plastfolie i 1,5-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).

6. Strö över kardemummasockret på bullarna (jag penslade inte med något innan). Grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlagen.

Fyllning

1. Blanda samman alla ingredienser till en krämig röra. Var noga med att inte vispa in någon luft i fyllningen utan rör bara samman med en slickepott.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
17 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • De här bullarna blir så förbaskat goda! Bästa receptet! Har testat solbullarna med Tangzhong också, och de blir också fantastiska🤩 Tack för suveräna recept 💜

  • När jag gräddar kokar mycket av fyllningen ut ur bullen och lägger sig som knäck på plåten. Prövat öka på mängden Maizena men inte så mycket bättre,. Något tips?

    • A
      Emma Brink Rask

      Man får räkna med att en del av fyllnignen åker ut när man gör smöriga saftiga bullar. Om man kollar plåtarna hos bagerier så ser det likadant ut där.

  • Går det bra att köra med elvisp, eller ska det helst vara bakmaskin? Har bara elvisp.
    Tack för bra info och recept 🙏💞💞

  • Evelina

    Fantastiskt goda!!!

  • Måste testa detta recept! Man blandar alltså i jästen samtidigt som allt annat?
    Går det bra att frysa bullarna? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Yes, jästen blandas med allt det andra. Japp, bullarna går utmärkt att frysa.

  • Matilda

    Kanonrecept indeed! Jag har aldrig lyckats få till så goda bullar. Kunde inte heller riktigt get a hang of Roys degvirande haha… Just dina blev ju jäkligt snygga ändå medan mina fick betyg helt ok, får jobba på’t!

  • Hej! Vad är syftet med att värma mjöl i mjölen i första steget? Bara nyfiken, det är första gången jag använder det i ett recept 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Klicka på ”Tangzhong-länken” i texten så hittar du förklaring.

  • Hej! Så degen ska inte jäsa själv innan man bakar ut den?❣️

    • Gabriella Eriksson Cabrera

      Kan man använda torrjäst? Eller behöver man värma mjölken då?

      • A
        Emma Brink Rask

        Det går bra, men mjölken måste då vara rumstempererad.

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej precis, bara en jäsning.

  • Det här receptet låter magiskt!! Ska så sparas och bakas!! 😀

Lämna ett svar till Matilda (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg