Karamelliserad vaniljkräm

25 april, 2021

karamelliserad vaniljkräm

En vaniljkräm gjord på karamelliserat socker och en rejäl nypa salt tar din vanliga vaniljkräm till helt nya nivåer. Det här är krämigt guld.

Ett extra par steg kräver den här vaniljkrämen, men jag lovar dig att du kommer att tycka att det är värt det. Genom att först smälta och karamellisera sockret så får du en kolasmak på din kräm som är helt magisk. Jag väljer att tillsätta rejält med salt för jag älskar smaken av salt karamell, men om du inte gör det så kan det räcka med en nypa salt.

karamelliserad vaniljkräm

När du tillsätter den varma gräddmjölken till det karamelliserade sockret så bubblar det upp rejält, och det är lätt att det blir klumpar. Men det gör inget, sätt bara kastrullen tillbaka på värmen och värm på medelvärme tills allt socker har smält igen. Var också noga när du karamelliserar sockret att det inte blir bränt, för då kommer det inte att smaka gott.

karamelliserad vaniljkräm

Krämen bli ganska fast och krämig. Den är perfekt att ha i tårtor och bullar, du kan också välja att blanda upp den med lättvispad grädde för en lite luftigare känsla.

Här har jag gjort choux au craquelin med den. Och här en prinsesstårta.

Och här hittar du mina enklar recept på vanlig vaniljkräm.

karamelliserad vaniljkräm

Karamelliserad vaniljkräm

4.2/5(29)
Röster
Portioner: Ca 5 dl

Ingredienser:

225 g mjölk (2,25 dl)

150 g vispgrädde (1,5 dl)

135 g strösocker (1,5 dl)

1 tsk salt

20 g majsstärkelse (2,5 msk)

25 g strösocker (2 msk)

1 litet ägg

2 äggulor

1 tsk vaniljpasta

25 g smör rumstempererat

Instruktioner:

1. Koka upp mjölk och grädde och ställ åt sidan.

2. Häll den första delen socker i en tjockbottnad kastrull och låt det långsamt smälta på medelvärme tills det blir flytande och gyllene. Häll sakta ner den varma gräddmjölken i det smälta sockret medan du vispar. Det kommer att bubbla upp ordentligt så välj en stor kastrull. Se till att det smälter och blir helt klumpfritt. Om det är klumpar, värm det långsamt till allt smält. Ställ åt sidan.

3. Rör snabbt ihop salt, majsstärkelse, den andra delen strösocker ägg, äggulor och vaniljpasta med en. visp. Häll i den varma vätskan i äggröran medan du vispar. Häll tillbaka i kastrullen, låt det sjuda långsamt tills det tjocknar.

4. Tag från värmen och rör ner smöret. Låt krämen bli kall i kylskåpet.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Min kräm blev lite grynig, vad har då gått fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag gissar att den har blivit för varm och kanske har du inte rört tillräckligt så att äggen har blivit äggröra.

  • Hej. Om man inte har vaniljpasta och det verkar inte finnas i affären vad kan man använda då?

  • Daniela

    Hur länge kan man förvara den här krämen i kylskåp?

Lämna ett svar till Emma Brink Rask (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg