En vaniljkräm gjord på karamelliserat socker och en rejäl nypa salt tar din vanliga vaniljkräm till helt nya nivåer. Det här är krämigt guld.
Ett extra par steg kräver den här vaniljkrämen, men jag lovar dig att du kommer att tycka att det är värt det. Genom att först smälta och karamellisera sockret så får du en kolasmak på din kräm som är helt magisk. Jag väljer att tillsätta rejält med salt för jag älskar smaken av salt karamell, men om du inte gör det så kan det räcka med en nypa salt.
När du tillsätter den varma gräddmjölken till det karamelliserade sockret så bubblar det upp rejält, och det är lätt att det blir klumpar. Men det gör inget, sätt bara kastrullen tillbaka på värmen och värm på medelvärme tills allt socker har smält igen. Var också noga när du karamelliserar sockret att det inte blir bränt, för då kommer det inte att smaka gott.
Krämen bli ganska fast och krämig. Den är perfekt att ha i tårtor och bullar, du kan också välja att blanda upp den med lättvispad grädde för en lite luftigare känsla.
Här har jag gjort choux au craquelin med den. Och här en prinsesstårta.
Och här hittar du mina enklar recept på vanlig vaniljkräm.
Sandra
Min kräm blev lite grynig, vad har då gått fel?
Emma Brink Rask
Jag gissar att den har blivit för varm och kanske har du inte rört tillräckligt så att äggen har blivit äggröra.
Theres
Hej. Om man inte har vaniljpasta och det verkar inte finnas i affären vad kan man använda då?
Emma Brink Rask
Vaniljpulver eller vaniljstång
Daniela
Hur länge kan man förvara den här krämen i kylskåp?
Emma Brink Rask
Hej! En vecka ungefär.