Karamelliserad bananglass med choklad och salta jordnötter

2 maj, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En stracciatella-glass, alltså glass med krossad choklad gjord av karamelliserade bananer. Salta jordnötter blir pricken över i:et. Godast blir den att göra i glassmaskin.

Den här glassen blev fantastiskt god, väldigt mycket banansmak och så krämig och bra i konsistensen. Jag mixade min kräm med en stark blender, men det borde även funka i matberedare eller med stavmixer, se bara till att all banan är mosad ordentligt.

Detta är en ganska enkel glass, du behöver inte göra någon bas av vaniljkräm eller så. Utan bara karamellisera bananer (ju mer mogna desto bättre) i smör och brunt socker och sedan mixa dem med grädde och mjölk. När krämen sen kallnat så kör du ner den i en glassmaskin. Och har du ingen glassmaskin så går det att sätta in den i frysen efter en natt i kylen och sedan röra om i den varje timme tills den är krämig. Den kommer dock bli lite hårdare än om du kör den i maskin eftersom du inte får in lika mycket luft i den.

Om du väljer att göra den utan glassmaskin så får du hacka chokladen och vända ner. Men om du kör den i glassmaskin så kan du hälla avsvalnad smält choklad ner i glassmaskinen medan den snurrar, då får du den perfekta chokladkrossen i glassen. Som italiensk stracciatella.

Min glassmaskin är från Wilfa, en sån hittar du här.en sån hittar du här.

När du kört glassen i maskin så behöver den ett par timmar i frysen för att bli riktigt frusen. Sen tycker jag att den är godast om den får stå framme i 30 minuter innan den serveras. Då är den riktigt krämig och god, som en gelato som du köper i glasskiosk.

Jag har även en väldigt annan stracciatella, med kaffe! Kolla in den här >

Karamelliserad bananglass med choklad och salta jordnötter

4/5(19)
Röster
Portioner: Drygt 5 dl glass

Ingredienser:

500 g mogna bananer (ca 4 st)

25 g smör

120 g ljust muscovadosocker (1, 5 dl)

2, 5 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk

15 g glykos (kan uteslutas men hjälper till att få en fin krämighet och undviker att glassen blir isig)

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Övrigt

50 g mörk choklad

1 dl saltade jordnötter

Instruktioner:

1. Smält smöret i en panna på spisen. Lägg bananerna och stek dem så att de får lite färg. Tillsätt sockret och låt bananerna steka i sockret och smöret tills det bubblat i ca 5 minuter och du märker att bananerna är helt mjuka. Tag från värmen och låt svalna något.

2. Koka upp grädde, mjölk, glykos, salt och vanilj. Tag från plattan och låt det svalna något. (om du inte använder glykos så kan du hoppa över detta steget och bara blanda allt med bananerna och mixa)

3. Mixa bananerna med gräddmjölken tills du har en homogen kräm. Häll över den i en bunke och låt den bli helt kall innan du häller den i glassmaskinen. (även om du har en maskin med kompressor så blir resultatet bäst om krämen får bli helt kall och tjock först)

4. Smält chokladen och låt den svalna något.

5. Kör glasskrämen i glassmaskin och när den är nästan klar och alltså minusgrader så häller du långsamt ner chokladen i en tunn strålen medan glassen snurrar.

6. Tillsätt jordnötterna och häll upp glassen i en bunke. Sätt in den i frysen i ett par timmar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg