Kanelbulleåttor med vaniljkräm

14 september, 2021

Vad är godare än en kanelbulle? En kanelbulle fylld med vaniljkräm! Och en kanelbulle som egentligen är två!

Det finns väl inte så mycket mer att säga om de här bullarna. De har allt du gillar och så är de extra snygga. Du kan välja att göra dem med vilken kanelbulledeg du vill, jag gjorde mina med tangzhong.

Jag kavlar ut hela degen, brer på fyllningen, viker degen dubbel och kavlar sedan ut den igen så att den blir lika stor som den var från början. Sen skär jag remsor som jag snurrar.

På mitt instagram @brinkenbakar finns det en film när jag gör de här bullarna. Och läs gärna mitt inlägg om hur du bäst lyckas med kanelbullar. 

Kanelbulleåttor

5/5(3)
Röster
Portioner: Ca 20 bullar

Ingredienser:

Vetedeg tangzhong

Steg 1:
40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)

200 g mjölk (2 dl)

Steg 2:
460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

20 g färsk jäst

175 g kall mjölk (1,75 dl)

2 tsk nymortlad kardemumma

75 g kallt smör i tärningar

0,5 tsk salt

Kanelfyllning

200 g rumstempererat smör

175 g strösocker (2 dl)

20 g kanel (3 msk)

1 msk maizena

Övrigt

1 ägg

1 dl pärlsocker

1 dl vatten + 1 dl socker som du kokar upp till en sockerlag

Instruktioner:

1. Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 10 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 5-10 minuter till. Den ska alltså gå läääänge. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den ”kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

3. Lägg upp degen på bänken där du ska kavla den och låt den vila i 10 minuter. Degen är väldigt elastiskt och kan upplevas lite kladdig, du kan behöva lite mjöl när du kavlar ut den.

4. Kavla ut degen, ca 1 cm tjockt och bred ut fyllningen. Vik degen dubbel och kavla ut den lika stort igen. Skär remsor, ca 20 st. Tvinna dem och fäst ändarna så att du får en ögla. Vik öglan på mitten så att det blir som en åtta. Se till att hålen inte blir för stora, de ska gärna nästan gå ihop när bullarna har jäst. Lägg bullarna på en plåt och låt dem sedan jäsa under handduk eller plastfolie i 1,5-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).

6. Spritsa vaniljkrämen i hålen. Pensla uppvispad ägg på degen, strö pärlsocker över. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlagen.

Kanelfyllning

Blanda samman alla ingredienser till en krämig röra. Var noga med att inte vispa in någon luft i fyllningen utan rör bara samman med en slickepott.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg