Kanelbullar

4 oktober, 2018

Det enda vetedegsrecept du behöver. Saftiga bullar och inget kladd!

Kanelbullar. När det kommer till fika så finns det väl knappast något svenskare. Eller godare. Så länge de är saftiga och smöriga vill säga. Jag betackar mig för torra bullar, nej du tack du!

Efter att ha ätit de här så sa min ena bonus-son: ”De här smakar inte som vanliga bullar, de är mycket godare! Inte torra alls!” Det ser jag som ett gott bevis på att jag lyckats.

HÄR HITTAR NI MINA BÄSTA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED KANELBULLAR

Jag är ju inte så förtjust i att baka jäsdegar, just för att det är så kladdigt. Men, faktum är ju, att om man gör en riktigt bra vetedeg, så är det inte det minsta kladdigt. Den här degen kräver noll extra mjöl till utbakningen. Degen är bara spänstig, elastiskt och hanterbar. Utan att tillsätta något extra mjöl, och just därför blir ju bullarna inte torra. Sen har jag ju ganska mycket smör i fyllningen, och mandelmassa. Då blir det saftigt, både när de är nybakade och två och tre dagar efteråt.

Läs här om olika metoder för vetedeg >>

Jag använder vetemjöl special som är ett extra proteinrikt mjöl, alltså extra mycket gluten, och det är perfekt för jäsdegar. Men om du bara har vanlig vetemjöl så funkar det också, du gör bara på precis samma sätt.

Ge inte upp om du tycker att degen verkar torr och hård i början. Du kan tänka ”nej men det här verkar inte rätt”. Bara fortsätt knåda, snart har du en blank och elastisk deg som är underbar att jobba med.

Kanelbullar

3.9/5(266)
Röster
Portioner: ca 16 bullar

Ingredienser:

Fördeg

250 g kall eller rumstempererad mjölk (2,5 dl)

25 g jäst

250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)

Deg

250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)

4 g salt (0,75 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)

100 g rumstempererat eller kallt smör

100 g socker (drygt 1 dl)

Fyllning

200 g rumstempererat smör

175 g strösocker (2 dl)

10 g vaniljsocker (2 tsk)

20 g kanel (3 msk)

1 msk maizena

50 g riven mandelmassa (kan uteslutas)

Till utbakning

1 ägg

1 dl sockerlag (koka upp 0,5 dl socker och 0,5 dl vatten tills sockret har smält)

Pärlsocker

Instruktioner:

Fördeg

1. Blanda allt tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. 

Deg

1. Mortla kardemumman.

2. Blanda ner alla ingredienser i den jästa fördegen.

3. Arbeta i en köksmaskin i minst tills den blir blank och elastisk. Det tar väldigt olika lång tid beroende på hur stark din köksmaskin är. Den ska inte bli varmare än 25 grader. Gör gärna ett glutentest för att se om degen är klar.

4. Låt degen vila övertäckt i upp till 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara ”slappna av” så att du kan kavla den utan att den drar ihop sig. Det kan räcka med 10 minuter. Gör fyllningen under tiden. Här kan du också välja att lägga in degen i kylen över natten.

Fyllning

1. Blanda samman alla ingredienser. Se till att det är rumsvarmt så att det är lätt att breda ut. Och vispa inte, rör bara ihop. 

Baka ut bullarna

1. Kavla ut degen till en stor rektangel, så att degen är ca 0,5 cm tjcok och bred på fyllningen jämt över hela. Vik ett treslag och vänd på degen så att den återigen ligger framför dig som en rektangel. Kavla ut den så att den är ca knappt 1 cm tjock. Skär 16 remsor och forma dem som du önskar. Lägg dem på plåtar.

2. Låt dem jäsa under duk eller plastfolie i ca 2-3 timmar. Det kan ta mellan 1-3 timmar beroende på hur varm din deg var, hur varmt det är i rummet etc. 

3. Pensla bullarna med ägg (blanda gärna upp med lite vatten och salt för en lättare pensling) och strö över pärlsocker

4. Grädda bullarna i ugnen på 210 grader varmluft (225 grader vanlig ugn) i ca 8 minuter (lite beroende på hur stora du gjort dem). Pensla dem sedan direkt när du tagit ut dem med sockerlagen. 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
58 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Min deg gick sönder lite när jag kallade men sedan när jag rullade ihop den (gjorde snäckor) så gick den sönder bröts liksom upp på yttre sidan, varför blir de så? Hat jag inte jobbat den ordentligt? Gluten testet såg hyfsat ut

    • A
      Emma Brink Rask

      Gick den sönder före eller efter jäsning? Om det var under utbakning så är den knådas för länge. Om den går sönder under jäsning så har de jäst för länge.

  • Bakade dessa bullar i helgen. Typ hälften av fyllningen åkte ut då bullarna skulle snurras ihop och rött mycket flöt ur i ugnen. De blev heller inte riktigt färdiggräddade på 8 minuter, men ändå de blev goda! Nu till min fråga: vad händer/blir sämre om degen blir varmare än 25 grader? Om det närmar sig, men en känner att degen inte vill forma glutenfönster än, ska en pausa och sätta in i kylskåpet innan en fortsätter köra maskinen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det är helt ok att lite fyllning rinner ut, så ska det vara,annars har man för lite fyllning.
      Om degen går över 25 grader (eller egentligen upp mot 27-28) men 25 är bra att sikta på, så blir den för varm och svår att jobba med, den kommer också att kollapsa i ugnen när du gräddar den och du får platta bullar. Så ja, bättre att kyla ner den och sen knåda vidare om man inte är framme. Därför är det alltid bra att börja med kalla ingredienser.

  • Lisa Björklind

    Jag har gjort enligt detta recept flera gånger och degen blir verkligen superbra. Men jag har problem att mycket av fyllningen liksom pressas ur bullen när jag skär den. Jag har provat många olika former på bullarna, både en rulle som jag skär till klassiska snäckor, men också testat att göra ett treslag och skära remsor för att sedan göra snurror, men resultatet är detsamma. Vad kan jag göra tror du för att inte fyllningen ska stanna kvar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Jag tycker det är enklast om degen är kall och fyllningen rumstempererad. Sen måste man ha en vass kniv eller pizzaskärare.

  • Ska fördegen endast bli slät eller ska den även släppa bunken innan man ställer undan den för jäsning?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den behöver inte bli slät eller släppa från bunken. Det ska bara röras samman.

      • Tack för snabbt svar! Provade att göra dina semlor häromdagen, dem blev magiska, så har goda förhoppningar att bullarna blir densamma 🙂

  • Älskar detta receptet, blir super varje gång!
    Undrar om man kan nattjäsa bullarna?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan nattjäsa alla bullar. Om du ska ha dem framme i rumstemperatur måste du dra ner rejält på jästen. Ska du ha dem i kylen kan du köra samma. Låt dem jäsa 30 minuter innan du sätter in dem i kylen och sedan 1-2 timmar innan du bakar av dem nästa dag. Täck dem väl med plastfolie.

      • Hej igen!

        Hittade tillbaka till min ”gamla” fråga. ☺️ Är det bäst att nattjäsa degen i kylen innan utbakning, eller är det bättre att göra bullarna färdiga och sen jäsa? Om man låter degen stå i kylen innan utbakning(som set står i receptet), kan man då dra ner på jästen?

        Tack för super recept!

        • A
          Emma Brink Rask

          Det kan man välja själv utifrån hur man vill planera sin tid, hur mycket plats man har i kylen etc. Viktigt att bullarna inte torkar i kylen, att man kan plasta in dem ordentligt.
          Man kan dra ner på jästen om man vill men det är inget måste.

  • Väldigt lätt deg att jobba med och saftiga, goda bullar. Högsta betyg!! Kommer använda bullformar nästa gång för att undvika att fyllningen rinner ut så mkt.

  • Mikaela

    Bästa vetedegen! Älskar dessa! Men för mig smälter fyllningen ut i plåten trots maizena och tillagningstiden räcker inte alls. Förutom det, supergott!

  • Bästa bullreceptet! Inget kladd, smidigt och super färska även dagen efter!!
    Tack för ett super bra recept!

  • Helt otroligt goda bullar.
    Bästa degen!!!
    Blir mitt favorit recept. Ska nog låta dom jäsa lite längre nästa gång.
    Har även bakat semelbullarna och dom lika goda.

  • Mycket märklig deg, så hård och tung så att köksassistenten nästan stryker med (den har knådat många degar och är ingen vekling). Vägt alla ingredienser och följt stegen till punkt och pricka. Bullarna blir kanske goda så småningom men det blir ingen repris på detta variant 🙂

    • Tror du gjort som jag, de två första gg jag gjorde detta recept. Dvs i steg 2 Deg, först blandat ner mjölet (& ev även sockret) i fördegen för att sist ha i smöret. Idag började jag med sockret sedan mata i smöret i fördegen sedan sist i med mjölet, lite i taget. Det står ju inte i vilken ordning de sista ingredienserna ska i, vilket tydligen gav mig hjärnsläpp. Såklart ska mjölet i sist! Lycka till!

      • A
        Emma Brink Rask

        Jag lägger i alla ingredienserna på samma gång i fördegen, det spelar ingen roll vilken ordning du lägger i dem.

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är bara att fortsätta köra den så kommer den att bli blank och smidigt.

  • Madeleine

    Dum fråga kanske men när ska fördegen och degen blandas med varandra?

    • A
      Emma Brink Rask

      I steg 2 under rubriken ”Deg” hittar du svaret.

  • Kan man använda vanligt mjöl istället för special om man inte har det hemma?
    Måste man tänka på något särskilt då?

  • Hej! Jag bakade precis en sats och de blev helt fantastiskt goda! Är det någon som har testat att göra dessa veganska? Är det t.ex. bara att byta ut mjölk och smör mot vegetabiliska sådana, eller blir det tokigt?

  • Har prova dina bullrecept tidigare och de är helt fantastiska! Nu ska jag baka ganska många bullar, och undrar om det går att dubbla receptet eller skulle du göra det i två ingångar istället?

  • Jag hade samma problem när jag bakade lussebullarna. Jag använde 7 gram (1 pkt) torrjäst (här i USA kallar de det ’Active Dry Yeast’. Man ska bara se till att det är aktivt genom att blanda det med lite fingervarm mjölk låta det stå i 5-10 min tills det bubblar. Om det inte bubblar så är det inte aktivt. Se: https://www.wikihow.com/Bloom-Yeast

    Det funkade hur bra som helst för mig.

  • Är det bara att tillsätta saffran och använda samma recept (förutom kardemumman) om man ska göra saffransbullar med mandelmassa?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan man, men jag rekommenderar att använda mitt saffransdegsrecept istället. Det bygger på samma princip, men det gäller att få ut så mycket smak av saffran som möjligt i degen.

      • Nistiman

        Testa göra dessa igår, blev helt fantastiskt goda! Sååå saftiga att jag blev chockad.. Tror sockerlagen är guld där! 😊
        En fråga dock. Jag gjorde vanliga snäckor (alltså rullade ihop degen och sen skar upp den), men när de gräddades i ugnen så reste de sig uppåt ut ur snurran, så de blev snea. Vet ont riktigt hur jag ska förklara det. Vet du vad problemet kan vara? Hade dem i bullformar på en plåt med bakplåtspapper på. Hade skivat dem i ca 3 cm höga bitar innan de gräddades och de jäste fint och jämnt.

        • A
          Emma Brink Rask

          Hej, svårt att svara på, men kanske hade du snurrat dem för hårt så att degen inte hade någonstans att ta vägen än uppåt.

  • Anna Friberg

    Hej! Funkar det lika bra vanligt vetemjöl?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra!

    • A
      Emma Brink Rask

      Den ska ju inte jäsa utan bara vila i ca en halvtimme. Och den ska aldrig vara lös, då måste något ha blivit fel, du ska kunna ta i den utan att bli kladdig.

  • Marie Karlsson

    Använder du röd el blå jäst?

  • Hej!
    Står med alla ingredienserna framme men undrar lite över om jag ska använda degrulle eller – krok när jag gör dem. Har en Ankarsrum. Några tankar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är vilket som, men degrulle skulle jag nog satsa på!

  • Bästa ”fyllningen” någonting. Så god! Är det ok att slicka skålen efter? Haha…

  • Bästa receptet jag provat, helt magiska bullar!!

  • Viktoria

    Försökte mig på detta recept idag. Degen kändes fantastisk att jobba med, men sedan jäste bullarna helt enkelt inte mer efter utbakningen. Det hände alltså ingenting på 2 timmar. Trist resultat förstås. Gräddade men de blev liksom helt dödbakade. Försöker nu klura ut vad som kan ha gått snett…

    • A
      Emma Brink Rask

      Hmm, det var lite märkligt. Degen brukar jäsa ganska långsamt och de behöver verkligen 2-3 timmar på sig. Det är inte alltid som de är dubbelt så stora när jag sätter in dem i ugnen men de reser sig alltid och blir fluffiga i ugnen. Kan du ha haft för varm vätska så att jästen har dött?

  • Jag bor sedan några veckor tillbaka i Paris och vill gärna göra härliga kanelbullar till kanelbullens dag MEN jag har inte hittat färsk jäst i affärerna. Kan jag använda torrjäst (skickad från Sverige ;)) och hur gör jag då med receptet för västa resultat?

    • Jag älskar det här receptet! Har bakat det flera gånger med torrjäst (bor också utomlands för tillfället) och det går jättebra, ingen justering på receptet för övrigt. Sen har jag varierat fyllningen efter smak och varit väldigt nöjd.

    • I Paris/Frankrike kan man enbart köpa jäst i bagerier (heter levure). De tittar lite konstigt på en då man frågar efter jäst, och jästen kommer i en stor bit, typ 300gr, men det funkar fint :-). Lycka till

    • Viktoria

      Hej Anna… jag bor också i frankrike.. och det finns jäst i butikerna.. i Intermache eller Auchan eller geant casino. Finns i kyl vissa jämte mjölken etc.
      Testa fråga.. google translate 😉

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Jag tror att du kan blanda med torrjästen i fördegen. Ta motsvarande 25 g färsk jäst. Borde funka!

  • Jätteallergisk mot mandel, är det bara att ta bort det eller ska man ändra något i fyllningen?

Lämna ett svar till Viktoria (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg