Det enda vetedegsrecept du behöver. Saftiga bullar och inget kladd!
Kanelbullar. När det kommer till fika så finns det väl knappast något svenskare. Eller godare. Så länge de är saftiga och smöriga vill säga. Jag betackar mig för torra bullar, nej du tack du!
Efter att ha ätit de här så sa min ena bonus-son: “De här smakar inte som vanliga bullar, de är mycket godare! Inte torra alls!” Det ser jag som ett gott bevis på att jag lyckats.
HÄR HITTAR NI MINA BÄSTA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED KANELBULLAR
Jag är ju inte så förtjust i att baka jäsdegar, just för att det är så kladdigt. Men, faktum är ju, att om man gör en riktigt bra vetedeg, så är det inte det minsta kladdigt. Den här degen kräver noll extra mjöl till utbakningen. Degen är bara spänstig, elastiskt och hanterbar. Utan att tillsätta något extra mjöl, och just därför blir ju bullarna inte torra. Sen har jag ju ganska mycket smör i fyllningen, och mandelmassa. Då blir det saftigt, både när de är nybakade och två och tre dagar efteråt.
Jag använder vetemjöl special som är ett extra proteinrikt mjöl, alltså extra mycket gluten, och det är perfekt för jäsdegar. Men om du bara har vanlig vetemjöl så funkar det också, du gör bara på precis samma sätt.
49 reaktioner på ”Kanelbullar”
Jätteallergisk mot mandel, är det bara att ta bort det eller ska man ändra något i fyllningen?
Hej! Du kan bara utesluta mandeln. 🙂
Jag bor sedan några veckor tillbaka i Paris och vill gärna göra härliga kanelbullar till kanelbullens dag MEN jag har inte hittat färsk jäst i affärerna. Kan jag använda torrjäst (skickad från Sverige ;)) och hur gör jag då med receptet för västa resultat?
Hej! Jag tror att du kan blanda med torrjästen i fördegen. Ta motsvarande 25 g färsk jäst. Borde funka!
Hej Anna… jag bor också i frankrike.. och det finns jäst i butikerna.. i Intermache eller Auchan eller geant casino. Finns i kyl vissa jämte mjölken etc.
Testa fråga.. google translate 😉
I Paris/Frankrike kan man enbart köpa jäst i bagerier (heter levure). De tittar lite konstigt på en då man frågar efter jäst, och jästen kommer i en stor bit, typ 300gr, men det funkar fint :-). Lycka till
Jag älskar det här receptet! Har bakat det flera gånger med torrjäst (bor också utomlands för tillfället) och det går jättebra, ingen justering på receptet för övrigt. Sen har jag varierat fyllningen efter smak och varit väldigt nöjd.
Vad roligt att höra!
Försökte mig på detta recept idag. Degen kändes fantastisk att jobba med, men sedan jäste bullarna helt enkelt inte mer efter utbakningen. Det hände alltså ingenting på 2 timmar. Trist resultat förstås. Gräddade men de blev liksom helt dödbakade. Försöker nu klura ut vad som kan ha gått snett…
Hmm, det var lite märkligt. Degen brukar jäsa ganska långsamt och de behöver verkligen 2-3 timmar på sig. Det är inte alltid som de är dubbelt så stora när jag sätter in dem i ugnen men de reser sig alltid och blir fluffiga i ugnen. Kan du ha haft för varm vätska så att jästen har dött?
Bästa receptet jag provat, helt magiska bullar!!
Åh, så roligt att höra!
Bästa “fyllningen” någonting. Så god! Är det ok att slicka skålen efter? Haha…
Hej!
Står med alla ingredienserna framme men undrar lite över om jag ska använda degrulle eller – krok när jag gör dem. Har en Ankarsrum. Några tankar?
Det är vilket som, men degrulle skulle jag nog satsa på!
Använder du röd el blå jäst?
Blå
Hej! Funkar det lika bra vanligt vetemjöl?
Den ska ju inte jäsa utan bara vila i ca en halvtimme. Och den ska aldrig vara lös, då måste något ha blivit fel, du ska kunna ta i den utan att bli kladdig.
Det går bra!
Är det bara att tillsätta saffran och använda samma recept (förutom kardemumman) om man ska göra saffransbullar med mandelmassa?
Det kan man, men jag rekommenderar att använda mitt saffransdegsrecept istället. Det bygger på samma princip, men det gäller att få ut så mycket smak av saffran som möjligt i degen.
Testa göra dessa igår, blev helt fantastiskt goda! Sååå saftiga att jag blev chockad.. Tror sockerlagen är guld där! 😊
En fråga dock. Jag gjorde vanliga snäckor (alltså rullade ihop degen och sen skar upp den), men när de gräddades i ugnen så reste de sig uppåt ut ur snurran, så de blev snea. Vet ont riktigt hur jag ska förklara det. Vet du vad problemet kan vara? Hade dem i bullformar på en plåt med bakplåtspapper på. Hade skivat dem i ca 3 cm höga bitar innan de gräddades och de jäste fint och jämnt.
Hej, svårt att svara på, men kanske hade du snurrat dem för hårt så att degen inte hade någonstans att ta vägen än uppåt.
Jag hade samma problem när jag bakade lussebullarna. Jag använde 7 gram (1 pkt) torrjäst (här i USA kallar de det ‘Active Dry Yeast’. Man ska bara se till att det är aktivt genom att blanda det med lite fingervarm mjölk låta det stå i 5-10 min tills det bubblar. Om det inte bubblar så är det inte aktivt. Se: https://www.wikihow.com/Bloom-Yeast
Det funkade hur bra som helst för mig.
Har prova dina bullrecept tidigare och de är helt fantastiska! Nu ska jag baka ganska många bullar, och undrar om det går att dubbla receptet eller skulle du göra det i två ingångar istället?
Det går fint att dubbla!
Hej! Jag bakade precis en sats och de blev helt fantastiskt goda! Är det någon som har testat att göra dessa veganska? Är det t.ex. bara att byta ut mjölk och smör mot vegetabiliska sådana, eller blir det tokigt?
Det borde funka fint.
Kan man använda vanligt mjöl istället för special om man inte har det hemma?
Måste man tänka på något särskilt då?
Det går fint, du gör precis likadant.
Dum fråga kanske men när ska fördegen och degen blandas med varandra?
I steg 2 under rubriken “Deg” hittar du svaret.
Mycket märklig deg, så hård och tung så att köksassistenten nästan stryker med (den har knådat många degar och är ingen vekling). Vägt alla ingredienser och följt stegen till punkt och pricka. Bullarna blir kanske goda så småningom men det blir ingen repris på detta variant 🙂
Det är bara att fortsätta köra den så kommer den att bli blank och smidigt.
Tror du gjort som jag, de två första gg jag gjorde detta recept. Dvs i steg 2 Deg, först blandat ner mjölet (& ev även sockret) i fördegen för att sist ha i smöret. Idag började jag med sockret sedan mata i smöret i fördegen sedan sist i med mjölet, lite i taget. Det står ju inte i vilken ordning de sista ingredienserna ska i, vilket tydligen gav mig hjärnsläpp. Såklart ska mjölet i sist! Lycka till!
Jag lägger i alla ingredienserna på samma gång i fördegen, det spelar ingen roll vilken ordning du lägger i dem.
Helt otroligt goda bullar.
Bästa degen!!!
Blir mitt favorit recept. Ska nog låta dom jäsa lite längre nästa gång.
Har även bakat semelbullarna och dom lika goda.
Så roligt att höra!
Pingback: Kanelbullar 2021
Bästa bullreceptet! Inget kladd, smidigt och super färska även dagen efter!!
Tack för ett super bra recept!
Kul att höra! Tack!
Bästa vetedegen! Älskar dessa! Men för mig smälter fyllningen ut i plåten trots maizena och tillagningstiden räcker inte alls. Förutom det, supergott!
Väldigt lätt deg att jobba med och saftiga, goda bullar. Högsta betyg!! Kommer använda bullformar nästa gång för att undvika att fyllningen rinner ut så mkt.
Älskar detta receptet, blir super varje gång!
Undrar om man kan nattjäsa bullarna?
Du kan nattjäsa alla bullar. Om du ska ha dem framme i rumstemperatur måste du dra ner rejält på jästen. Ska du ha dem i kylen kan du köra samma. Låt dem jäsa 30 minuter innan du sätter in dem i kylen och sedan 1-2 timmar innan du bakar av dem nästa dag. Täck dem väl med plastfolie.
Ska fördegen endast bli slät eller ska den även släppa bunken innan man ställer undan den för jäsning?
Den behöver inte bli slät eller släppa från bunken. Det ska bara röras samman.
Tack för snabbt svar! Provade att göra dina semlor häromdagen, dem blev magiska, så har goda förhoppningar att bullarna blir densamma 🙂