Kaffemuffins med chokladbitar

4 maj, 2020

Tunga saftiga muffins med kaffesmak och så den ljuva sötman av chocolate chips.

Det kan vara så att jag har hittat det perfekta basreceptet för muffins nu. I alla fall så som jag vill ha dem. Tunga och saftiga så att man kan bryta av stora bitar av mjuk kaka. Sen gillar jag när det är lite crumle på toppen också.

De här smaksattes med kaffe och choklad, men räkna med att det kommer att komma fler smakvariationer av de här godingarna snart.

Tänk på att smör, mjölk, ägg och creme fraiche ska vara rumstempererat för bästa resultat.

Kaffemuffins med chokladbitar

4/5(11)
Röster
Portioner: 12 muffins

Ingredienser:

Muffinsmet

220 g vetemjöl (knappt 3,75 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 tsk kanel

2 tsk espressopulver

120 g smör

100 g ljust muscovadosocker (1,25 dl)

50 g strösocker (0,5 dl)

120 g ägg (2 stora)

120 g creme fraiche (1,2 dl)

1 tsk vaniljpasta

30 g mjölk (o,3 dl)

30 g espresso eller starkt kaffe (0,3 dl)

100 g hackad choklad eller chokladchips, vilket sort du gillar

Smul

30 g smält smör

15 g strösocker (1 msk)

20 g farinsocker (2 msk)

0,5 tsk kanel

40 g mjöl (2/3 dl)

Instruktioner:

Muffins

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanlig ugn). Gör i ordning en muffinsplåt med 12 formar.

2. Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och espressopulver i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa smöret i ett par minuter. Tillsätt muscovadosocker och strösocker  och vispa i 3-4 minuter till.

4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ner.

5. Vänd ner de torra ingredienserna.

6.Blanda försiktigt ner vanilj, creme fraiche, mjölk och kaffe och rör om till en tjock smet. Vänd till sist ner chokladbitarna.

7. Fördela smeten i muffinsformarna. Strö över smulet. Sätt in i ugnen och baka i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och baka i 10-15 minuter till. Känn med en sticka när de är torra, men var noga med att inte överbaka. Det får vara lite fuktiga smulor på stickan, men inte ren smet.

Smulet

1. Smält smöret i en kastrull och rör ner resten tills du har en smulig deg. Fördela den på muffinssmeten i formarna innan du bakar av.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg