Kaffebrownie med chokladkräm

9 januari, 2019

Saftig kaffebrownie med len chokladkräm.

Detta är ännu ett recept inspirerat av fantastiska Maja Vase. Det känns som att jag skulle kunna baka mig rakt igenom hennes blogg. Ibland bakar jag recepten exakt som hennes och ibland inspireras jag bara av smaker och uttryck och skapar mina egna recept. Detta är ganska exakt bakat rakt av.

En saftig brownie med kaffesmak (som såklart kan uteslutas) toppad med en len chokladkräm. Det är en cremeux vilket är en vaniljkräm som man blandar med choklad. Den behöver stå över natten för att sätta sig och sen spritsas den, utan att man vispar eller så. I konsistensen så är den som en kraftig vaniljkräm, så len och god!

Jag testade också att göra en variant som bakelse. Då skar jag upp brownien i bitar först och spritsade på krämen efteråt. Fördjupningen gör jag med en varm tesked.

Ni glömmer väl inte att följa mig på instagram: @brinkenbakar

Kaffebrownie med chokladkräm

4.7/5(10)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Kaffebrownie

180 gram mörk choklad

90 gram smör

3 ägg

270 gram socker (3 dl)

45 gram vetemjöl (2/3 dl)

15 gram kakao (3 msk)

2 tsk espressopulver

1 nypa salt

Chokladkräm

1 gelatinblad

280 gram mjölkchoklad (ca 40 %)

4 äggulor

30 gram socker (1/3 dl)

160 ml mjölk 3% (1,6 dl)

160 ml grädde (1,6 dl)

Instruktioner:

Kaffebrownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smält chokladen och smöret i en skål över ett vattenbad.

3. Vispa samman ägg och socker och blanda sen i chokladblandningen.

4. Rör ner mjöl, kakao, espressopulver och salt och rör samman till en jämn smet.

5. Fördela smeten i en smord form som är ca 20 cm i diameter (om du bakar i en rund, jag bakade i en fyrkantig form som var 16×16 cm). Baka i ca 20-25 minuter, den ska vara lite gungig i mitten.

6. Låt kakan stå i kylen över natten för att sätta sig.

Chokladkräm

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.

3. Vispa samman äggulor och socker i en annan bunke.

4. Värm upp mjöl och grädde till kokpunkten i en kastrull. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka den i kastrullen och låt den sjuda under omrörning till den tjocknat, runt 83 grader.

5. Blanda ner gelatinet i krämen och häll sedan krämen över den finhackade chokladen medans du rör med en slickepott. Rör om tills all choklad smält och du har en blank slät kräm. Kör med stavmixern om det skär sig. Plasta in och låt krämen sätta sig i kylen över natten.
Nästa dag spritsar du krämen på kakan.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hey! I wondered what the height would be for the brownie without cremeux, if the tray is 16x16cm? Can I use 20x20cm? Thanks!

 • Felicia

  Hej, ska baka denna i helgen. Undrar om man kan byta ut espressopulvret mot något annat? Hittar inte i min mataffär.

 • Terése

  Tack för din inspiration! Tror du det går att frysa en tårta efter att man spritsat på denna chokladkräm tro?

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej och tack!
   Den går nog att frysa om man får rester över och sen vill mumsa på dem. Men jag skulle inte frysa den innan en första servering. Tror inte att de håller formen så bra.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg