Kaffe- och stracciatella-glass

24 juni, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En krämig kaffeglass med små bitar av choklad i. Sommarens godaste glass!

Kaffeglass är en av mina favoriter. Och stracciatella, som innebär små bitar av choklad i glassen, blir bara så gott! Man kan hacka chokladbitar och röra i, men allra bäst blir det om man häller i smält choklad medan den nästan färdiga glassen snurrar i glassmaskinen.

Jag har verkligen fått smak för att göra glass hemma. Och vad passar bättre nu när det är sommarvarmt? Jag har äntligen också skaffat en riktig glassmaskin, en med kompressor. Det som är bra med en sån är att man inte behöver ha en skål som tar plats i frysen och som måste frysas innan man gör glass. Smeten (som inte behöver vara kallare än ca 25 grader) hälls direkt i en skål som sätts i maskinen. Sen kör man den i 30-60 minuter och så är glassen klar. Jag tycker att den blir godast när den sen har fått stå ett par timmar till i frysen.

Min glassmaskin är från Wilfa och den finns hos Kitchen Time. Den tar lite plats, men oj så smidigt att göra glass och oj så krämig och god den blir. Min kommer att gå varm (eller kall) i sommar!

Som vanligt kan man utesluta både gelatin och glykos, men glassen blir så mycket krämigare och bättre i konsistens med de ingredienserna.

Kaffe- och stracciatella-glass

4/5(16)
Röster
Portioner: Drygt 0,5 liter glass

Ingredienser:

1 gelatinblad

200 g mjölk (2 dl)

200 g grädde (2 dl)

2 msk espressopulver (snabbkaffe)

20 g glykossirap (1 msk)

80 g äggula (4 st)

60 g strösocker (2/3 dl)

40 ml espressokaffe (flytande) (kan uteslutas, taq lite mer espressopulver då)

100 g mörk choklad

Instruktioner:

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Häll mjölk, grädde, espressopulver och glykos i en kastrull och koka upp.

3. Vispa äggulor och strösocker vitt och luftigt, du kan göra det för hand med en ballongvisp, vispa tills sockerkristallerna har smält.

4. Häll lite i taget av den varma vätskan i ägg och socker medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt upp till ca 83-85 grader, tills krämen tjocknar något.
Tillsätt gelatinet och smält genom att röra om.

5. Tillsätt espresson och rör om. Sätt plastfolie tätt intill glassmeten och ställ in i kylen över natten.

6. Smält chokladen försiktigt och ställ åt sidan.

7. Kör sedan glassen i din glassmaskin enligt instruktioner. När den börjar bli klar, häll försiktigt den smälta chokladen i en tunn stråle i glassen medan den snurrar i maskinen. Häll sedan upp den på en burk och låt den stå i frysen i 3-4 timmar innan du serverar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hur mycket mer espressopulver ska man ta om man vill utesluta espresson? Tack!

 • Hej!
  Älskar dina recept ! Framförallt glasstrecepten. Min fråga är kan byta ut turkisk youghurt mot naturell kvarg om man vill göra youghurtglassen?
  Mvh Dijana

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej, det kan man nog. Kanske blir det inte lika krämigt pga mindre fett.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg