Kaffe- och karamellkladdkaka med espressofrosting

28 oktober, 2022

En mjukseg kladdkaka smaksatt med karamellchoklad och espresso toppad med en karamellchokladchantilly med kaffesmak. En kaka för att söta kaffeälskare!

Chantilly är ett finare ord för smaksatt grädde och här har jag smält karamellchoklad (jag använde denna) med grädde och tillsatt espressopulver, sen får det stå i kylen över natten tills det blir helt kallt. Sen vispar jag upp det som vispgrädde, då blir det en tjock och  krämig frosting med magisk smak som går utmärkt att spritsa.

Kakan är ett av mina go to-recept på kladdkaka där jag bytt ut den mörka chokladen mot karamellchoklad och tillsatt lite espressopulver. Så enkelt och så gott! Det är så bra när man har hittat grundrecept som funkar, sen är det bara att byta ut smaker, choklad, socker för olika känsla på dem.

Här hittar ni espressopulvret som jag använder, det hittar jag i min vanliga matbutik.

Sen gjorde jag en enkel spritsning men som jag tycker blir så effektfull, nästan som att man har använt en silikonform. En helt vanlig runt tyll i valfri storlek, min var 2 cm stor, du hittar en sån här. Sen spritsar jag en rak lång mitt på tårtan och sedan likadant ut mot kanterna. Och det gör inget att man spritsar utan för, för sen när   man har spritsat klart så bara drar man med en palett eller kniv runt om så att det blir jämnt.

Kolla in mina andra bakverk med kaffesmak här >>

Kaffe- och karamellbrownie med espressofrosting

3.8/5(18)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka

135 g smör

135 g karamellchoklad

2 ägg

135 g strösocker

40 g ljust muscovadosocker

90 g mjöl

0,5 tsk salt

1 tsk  espressopulver

Karamellchokladchantilly

3 dl vispgrädde

100 g karamellchoklad

1 tsk espressopulver

Instruktioner:

Kladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en springform, 18-20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och smält sedan chokladen där i, ställ åt sidan.

3. Vispa samman ägg och de båda sockersorterna. Rör ner chokladsmöret och vänd sen ner mjöl, salt och espresso till en jämn smet. Häll den i formen och grädda i ca 18-20 minuter. Kakan ska ha satt sig i kanterna men vara lite gungig i mitten. Låt kakan svalna helt.

Karamellchokladchantilly

1. Koka upp grädden. Häll den över chokladen och blanda ner espressopulvret. Vispa eller kör med stavmixern tills allt är helt blandat. Sätt plast över och sätt in i kylen över natten, eller minst 6 timmar. Det måste vara helt kallt när du vispar upp det.

2. Lägg kakan på ett fat. Vispa upp chantillyn och lägg över på en spritspåse med en rund tyll. Spritsa en rad mitt på kakan. Det gör du enklast genom att hålla spritspåsen horisontellt med kakan. Sen spritsar du kortare och kortare rader ut fram till kanten. Dra sedan ett varv med palett eller kniv  för att jämna till kanten.

Dekorera med hela kaffebönor.

Servera kakan kall. Den går fint att förbereda dagen före servering.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Låter fantastiskt gott! Tänkte baka denna till min mans 40 årsdag, men tänkte då göra den i rektangulär form. Behöver jag justera gräddningstiden då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror på storleken på formen och om du gör enkel eller dubbel sats.

  • Kan man frysa denna?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg