Julstjärna med pepparkakskrydda

7 december, 2018

En vacker julkrans som är otroligt saftigt och god och med smak av pepparkaka.

Om du får deg och fyllning över kan du göra vanliga bullar med dem.

Julstjärna med pepparkakskrydda

5/5(2)
Röster
Portioner: 2

Ingredienser:

Degen

Fördeg
250 g (2,5 dl) rumsvarm mjölk (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)

25 g jäst

250 g vetemjöl Special (drygt 4 dl)

Deg
250 g vetemjöl Special (drygt 4 dl)

4 g salt (knappt 1 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (1 tsk)

100 g rumsvarmt smör

100 g socker (drygt 1 dl)

Fyllning

200 g rumsvarmt smör

180 g strösocker (2 dl)

1 tsk vaniljpulver

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

1 tsk nejlika

1 tsk kardemumma

50 g riven mandelmassa

Till utbakning

1 ägg

1 dl sockerlag (koka upp 0,5 dl socker och 0,5 dl vatten tills sockret har smält)

Pärlsocker

Instruktioner:

Deg

1. Blanda allt till fördegen tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

2. Mortla kardemumman

3. Blanda i alla ingredienser i den jästa fördegen.

4. Arbeta i en köksmaskin i minst 10 minuter

5. Låt degen vila i 20-30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara vila så att du lätt kan kavla den utan att den drar ihop sig. Gör fyllningen under tiden.

Fyllningen

Blanda samman alla ingredienser utom mandelmassan. Se till att det är rumsvarmt så att det är lätt att breda ut.

Utbakning

1. Kavla ut degen och skär ut 4 runda plattor, jag använde botten från en springform som mall, ca 23 cm.

2. Bred fyllning på den första och lägg en ny över, bred fyllning på den och upprepa tills du har lagt på sista degplattan. Bred ingen fyllning på den.

3. Skär 16 skåror nästan från mitten men inte hela vägen in. Snurra dem två och två mot varandra och tryck till ändarna.

4. Låt kransen jäsa i ca 2 timmar.

5. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och baka på 220 grader i ca 25 minuter.

6. Pensla med sockerlag när du tagit ut den ur ugnen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg