En vacker julkrans som är otroligt saftigt och god och med smak av pepparkaka.
Om du får deg och fyllning över kan du göra vanliga bullar med dem.
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
Fördeg
250 g (2,5 dl) rumsvarm mjölk (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)
25 g jäst
250 g vetemjöl Special (drygt 4 dl)
Deg
250 g vetemjöl Special (drygt 4 dl)
4 g salt (knappt 1 tsk)
6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (1 tsk)
100 g rumsvarmt smör
100 g socker (drygt 1 dl)
200 g rumsvarmt smör
180 g strösocker (2 dl)
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk nejlika
1 tsk kardemumma
50 g riven mandelmassa
1 ägg
1 dl sockerlag (koka upp 0,5 dl socker och 0,5 dl vatten tills sockret har smält)
Pärlsocker
1. Blanda allt till fördegen tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.
2. Mortla kardemumman
3. Blanda i alla ingredienser i den jästa fördegen.
4. Arbeta i en köksmaskin i minst 10 minuter
5. Låt degen vila i 20-30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara vila så att du lätt kan kavla den utan att den drar ihop sig. Gör fyllningen under tiden.
Blanda samman alla ingredienser utom mandelmassan. Se till att det är rumsvarmt så att det är lätt att breda ut.
1. Kavla ut degen och skär ut 4 runda plattor, jag använde botten från en springform som mall, ca 23 cm.
2. Bred fyllning på den första och lägg en ny över, bred fyllning på den och upprepa tills du har lagt på sista degplattan. Bred ingen fyllning på den.
3. Skär 16 skåror nästan från mitten men inte hela vägen in. Snurra dem två och två mot varandra och tryck till ändarna.
4. Låt kransen jäsa i ca 2 timmar.
5. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och baka på 220 grader i ca 25 minuter.
6. Pensla med sockerlag när du tagit ut den ur ugnen.