Julsmörgåstårta

11 december, 2023

Ett julbord i en enda tårbit. Nja, kanske inte riktigt. Men skinka, senap, rödbetor, äpplen och köttbullar passar ju ändå bra ihop, så varför inte göra en tårta av dem?

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok, Tårtor & Smörgåstårtor.

Tårtan är inte särskilt stor och jag skulle säga att den räcker till 4 personer. Är ni fler kan du såklart göra fler små tårtor. Eller använda dig av en springform och pussla ihop brödet så att det täcker botten, sen lägga på fyllning, och så pussla på ett nytt lager med brödet, du får skära till bitar så att det passar och täcker formen. Sen låter du den sätta sig så i kylen ett par timmar innan du tar ut den och brer krämen runt om.

Detta är fler juliga tårtor från boken Tårtor & Smörgåstårtor. Vissa är inte publicerade på bloggen, men du hittar bland annat Champagne- och peach  melbatårta och Granatäppletårta med choklad och hasselnötter här. Resten av recepten finns i boken.

Är du pepp på fler smörgåstårtor så hittar du dem här >>

Julsmörgåstårta

3.8/5(6)
Röster
Portioner: 4 bitar

Ingredienser:

Färskostkräm

150 g cream cheese

200 g creme fraiche (32% fett)

salt och peppar

Skink- och senapsfyllning

100 g julskinka (eller rökt skinka)

50 g sötstark senap ( 3 msk)

100 g av färskostkrämen som du gjort ovan (drygt 1 1/4 dl)

1 knippe kruspersilja

Rödbetsfyllning

50 g inlagda rödbetor ( 6-8 skivor)

50 g äpple ( 1 litet, gärna rött)

30 g rödlök ( 1/2 st)

25 g färskostkräm (knappt 1/2 dl, av den du gjort ovan)

30 g majonnäs (2 msk)

Montering och fyllning

8 skivor Gott gräddat eller Lingongrova (el liknande)

100 g delikatessköttbullar

Garnering

3 blad grönkål

3 blad purpurkål

5-6 romanescobuketter

10 delikatessköttbullar

4-5 skivor rökt skinka

1 litet rött äpple

Granatäpplekärnor

Instruktioner:

Färskostkräm

Vispa cream cheese och creme fraiche till en tjock kräm. Salta och peppra.

Skink- och senapsfyllning

Strimla skinkan och lägg i en skål. Blanda med sötstark senap, färskostkräm och hackad kruspersilja.

Rödbetsfyllning

Finhacka rödbetorna. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Skala och finhacka rödlöken och blanda allt med färskostkräm och majonnäs.

Montering och garnering

Lägg två brödskivor med långsidorna mot varandra på ett fat. Bred ut hälften av skinkfyllningen på bröden och lägg på två bröd till. Bred ut rötbetsfyllningen. Skiva köttbullarna och lägg dem på rödbetsfyllningen och lägg på två bröd till. Bred ut resten av skinkfyllningen. Lägg på de två sista bröden och bred ut resten av färskostkrämen på och omkring tårtan.
Riv små bitar av grönkål och purpurkål och färst dem runt kanten på tårtan. Sätt små buketter av romanesco på toppen av tårtan. Fyll på med köttbullar, och gör rosor av skinkan. Lägg ut klyftor av äpplet, med den röda sidan uppåt, i luckorna och strö ut granatäpplekärnor på toppen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg