Julgranskakor av mördeg med marmorerad kristyr

20 december, 2018

Julgranskakor av mördeg med marmorerad kristyr. De liknar amerikanska Christmas cookies med spröd kaka och glasyr, med eller utan strössel.

Kavlade mördegskakor med glasyr/kristyr och strössel, det det som amerikanarna ofta ser som en äkta Christmas cookie. Det är enkelt att baka och roligt att göra, man kan ju såklart göra dem som pepparkakor, men de här är gjorda med helt vanlig mördeg.  Om man vill ha dem så lika de amerikanska originalet som möjligt så ska man kavla dem tjockare än  vad vi ex gör med pepparkakor, gärna 0,5 cm.

Jag använder mitt bästa recept på världens bästa kristyr. Den är fluffig och riktigt vit och den stelnar ganska snabbt efter att du doppat  eller spritsat på kakorna. Om du tar en droppe karamellfärg och snurrar runt lite i kristyren med en tandpetare så får du ett marmorerat mönster som är väldigt fint.

Jag tycker att det är enklast att  bara doppa kakorna, skaka av lite, sen vända dem och lägga dem på ett fat för att torka. Men du kan också välja att spritsa glasyren, ex om du vill göra olika färger på en kaka. Spritsa då först runt om det område som du vill ha glasyr i och fyll sedan i, då blir det finast.

Julgranskakor

3.9/5(164)
Röster
Portioner: Ca 25 kakor

Ingredienser:

225 g kallt smör

60 g florsocker (1 dl)

300 g vetemjöl (5 dl)

20 g äggula (1 st)

Kristyr

1 äggvita (ca 35 g)

120 g florsocker (2 dl)

Strössel

Grön pastafärg

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det du har en smuldeg. Samla degen med äggulan (kan bytas mot 1-2 msk vatten). Eller nyp ihop degen för hand. Överarbeta inte.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 1 timme.

3. Kavla degen, ca 5 mm och ta ut granar med en pepparkaksform.

4. Grädda på 175 grader i ca 8-10 minuter. Om du vill ha den amerikanska stilen så ska de inte få så mycket färg, bara lite gyllenbrunt i kanterna.

5. Vispa äggvita och florsocker poröst, gärna med en elvisp.

6. Droppa ut ett par droppar grön färg och gör lite snurror med tandpetare. Doppa kakorna och låt kristyren stelna. Eller spritsa dem med kristyr och strö strössel på dem.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Går dessa kakorna att frysa in och förbereda innan jul? 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg