Julgranskakor av mördeg med marmorerad kristyr. De liknar amerikanska Christmas cookies med spröd kaka och glasyr, med eller utan strössel.
Kavlade mördegskakor med glasyr/kristyr och strössel, det det som amerikanarna ofta ser som en äkta Christmas cookie. Det är enkelt att baka och roligt att göra, man kan ju såklart göra dem som pepparkakor, men de här är gjorda med helt vanlig mördeg. Om man vill ha dem så lika de amerikanska originalet som möjligt så ska man kavla dem tjockare än vad vi ex gör med pepparkakor, gärna 0,5 cm.
Jag använder mitt bästa recept på världens bästa kristyr. Den är fluffig och riktigt vit och den stelnar ganska snabbt efter att du doppat eller spritsat på kakorna. Om du tar en droppe karamellfärg och snurrar runt lite i kristyren med en tandpetare så får du ett marmorerat mönster som är väldigt fint. Här kan du se hur jag gör.
Jag tycker att det är enklast att bara doppa kakorna, skaka av lite, sen vända dem och lägga dem på ett fat för att torka. Men du kan också välja att spritsa glasyren, ex om du vill göra olika färger på en kaka. Spritsa då först runt om det område som du vill ha glasyr i och fyll sedan i, då blir det finast.
Therese
Väldigt roligt julbak att göra tillsammans med barnen 🙂 snabbt, lätt och blir så fint!
Malin
Hej! Förstår inte hur du lyckas doppa kakorna i kristyren? Har gjort efter receptet men det blir bara tjockt med kristyr och den flyter inte ut. Finns det möjlighet att göra en instruktionsvideo för kakorna ser fantastiska ut?
Emma Brink Rask
Hej! Nu har jag länkat till en film på instagram där man kan se hur jag gör. Du hittar länk till filmen i recept-artikeln.
Malin
Går dessa kakorna att frysa in och förbereda innan jul? 🙂
Emma Brink Rask
Absolut, både med och utan kristyr.