Jordnötsbrownie med praliné och mjölkchokladfrosting

9 juli, 2018

En saftig brownie med jordnötter, täckt med en jordnötspralié, alltså kanderade jordnötter mixade och blandade med choklad och sedan len vispad mjölkchokladganache.

Jordnötsbrownie
100 gram mörk choklad
75 gram smör
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
200 gram (en halv burk) kondenserad mjölk
100 gram mjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl  grovt hackade jordnötter

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, (ca 10×20 cm, jag använde en vanlig limpform), med bakplåtspapper.
2. Smält choklad och smör i en bunke över ett vattenbad.
3. Blanda i den kondenserade mjölken och ägget i smeten.
4. Vänd ner mjöl, vaniljsocker och hackade jordnötter i smeten.
5. Häll smeten i formen och baka den i 12-14 minuter, tills smeten har stannat men fortfarand är lite dallrig.
6. Låt brownien svalna helt.

Jordnötspraliné
50 gram socker
50 gram jordnötter
50 gram mjölkchoklad

1. Smält sockret i en liten kastrull tills det blir gyllene.
2. Tag sockret från värmen och rör ner jordnötterna.
3. Häll ut karamellen med nötterna på ett bakplåtspapper och låt det svalna något.
4. Dela och kör hälften av jordnötskaramellen till ett smör i en mixer och hacka resten fint.
5. Smält chokladen och blanda samman med den mixade karamellan och den finhackade.
6. Bred ut pralinén på brownien. Ställ den sedan i kylen.

Mjölkchokladganache
200 gram mjölkchoklad
1 dl grädde
15 gram glykos

1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Koka upp grädden och glykosen och häll den över chokladen. Rör om tills du har en glansig ganache.
3. Låt ganchen svalna helt och vispa den sedan.

Skär brownien i bitar och spritsa sedan ganachen över. Pynta med hackade jordnötter.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Går det att byta ut glukosen mot något annat? 😊

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan hoppa över den, den hjälper till att göra frostingen lite mer blank och följsam.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg