Jordgubbstårta med färskost- och pistagefrosting

31 maj, 2023

Ibland är det en sport att variera den klassiska tårtan med jordgubbar och grädde. Här har mjuka ljusa bottnar fått sällskap av en grädde- och mascarponekräm med malda pistagenötter och jordgubbar.

På flera sätt en vanlig gräddtårta med jordgubbar. Du har ljusa bottnar, färska jordgubbar och grädde. Och sen brukar jag ofta även med den klassiska gräddtårtan förstärka grädden något. Då blir den enklare att spritsa utan att bli grynig och den håller formen bättre, även om den är lite sommarvarmt ute. Vad menar jag då med att förstärka grädden? Jo, jag vispar den med mascarpone och florsocker. Du kan göra det med cream cheese också, men mascarponen har en mildare smak och det smakar mer grädde än cheesecake. Lite florsocker behövs för att balansera upp osten.

Här har jag gjort på samma sätt, men sedan också tillsatt malda pistagenötter och lime i form av zest och saft. Den ger lite crunch och väldigt god smak. Sen kan man tycka att det kanske inte är så fint. Att det ser ut som en smörgåstårta eller nåt som har börjat mögla, haha! Nä då, jag tycker faktiskt att det är ganska fint.

Jag använde osaltade och orostade pistagenötter men tillsatte en nypa flingsalt när jag mixade dem. Jag tror att det blir megagott om du hittar rostade och lättsaltade nötter och använder det.

Jag har gjort tårtan i en form som är 18 cm. Om du vill göra den i en form som är ca 2-24 cm så rekommenderar jag dig att dubbla receptet rakt av.

Jag har spritsat kransen med en öppen stjärntyll (min hette JEM 3M), det viktigaste är att den är ganska öppen så att inte små bitar av pistage kan fastna i tyllen när du spritsar, då blir det inte fint. Du kan såklart också spritsa med en helt rund tyll eller bara bre ut krämen på tårtan.

Jag använde receptet på min bästa tårtbotten. Det blir en lite tyngre och bastantare botten i och med att det är smör och vätska i.

Här hittar du fler jordgubbstårtor >>

Jordgubbstårta med färskost- och pistagefrosting

3.9/5(23)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

90 strösocker (1 dl)

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

30 gram smör

0,5 dl mjölk

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

Färskostfrosting med pistage

50 pistagenötter (1 dl)

2 dl vispgrädde, kylskåpskall

200 g mascarpone, kylskåpskall

60 g florsocker (1 dl)

1 tsk vaniljpasta, eller 2 tsk vaniljsocker

1 lime

Övrigt

500 g färska jordgubbar (1 liter)

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 18 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst med elvisp.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggblandningen varvat i ett par omgångar med smörmjölken. Börja och sluta med mjölet. Vänd försiktigt med stora tag så att du behåller så mycket som möjligt av luften i smeten.

5. Häll smeten i formen. Grädda i 25-30 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr. Låt tårtbottnen svalna helt.

Färskostfrosting med pistage

1. Mixa pistagenötterna till ett fint mjöl. Men inte så länge att de blir fuktiga.

2. Häll grädde, mascarpone, florsocker och vanilj i en bunke, se till att det grädde och färskost kylskåpskallt. Vispa med elvisp tills du har en fluffig kräm.

3. Riv ner zest från lime och pressa ner limesaften. Vispa in det i krämen och vänd till sist ner pistagenötterna.

Montera tårtan

1. Ta bort det gröna på jordgubbarna och skär dem i ca cm-stora kuber.

2.Dela tårtbotten horisontellt på mitten. Lägg den ena botten på ett fat.

3. Bred ut ca 1/4 av krämen på tårtbotten och strö ut hälften av jordgubbarna. Lägg på nästa botten och bred ut ca 1/4 av krämen i ett tunt lager på och runt om tårtan. Det är bara fint om man ser botten lite igenom på kanterna.

4. Häll resten av krämen på en spritspåse med en öppen stjärntyll. Spritsa en krans runt om tårtan. Gör det genom att spritsa bågar omlott. Eller hur du nu vill göra.

5. Häll resten av jordgubbarna i mitten på tårtan. Dekorera med några grovt hackade pistagenötter.

Tårtan går fint att förbereda och ha i kylen. Bottnarna är dock godast när de är rumstempererade så låt tårtan stå framme i 30-60 minuter innan den serveras.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg