Ibland är det en sport att variera den klassiska tårtan med jordgubbar och grädde. Här har mjuka ljusa bottnar fått sällskap av en grädde- och mascarponekräm med malda pistagenötter och jordgubbar.
På flera sätt en vanlig gräddtårta med jordgubbar. Du har ljusa bottnar, färska jordgubbar och grädde. Och sen brukar jag ofta även med den klassiska gräddtårtan förstärka grädden något. Då blir den enklare att spritsa utan att bli grynig och den håller formen bättre, även om den är lite sommarvarmt ute. Vad menar jag då med att förstärka grädden? Jo, jag vispar den med mascarpone och florsocker. Du kan göra det med cream cheese också, men mascarponen har en mildare smak och det smakar mer grädde än cheesecake. Lite florsocker behövs för att balansera upp osten.
Här har jag gjort på samma sätt, men sedan också tillsatt malda pistagenötter och lime i form av zest och saft. Den ger lite crunch och väldigt god smak. Sen kan man tycka att det kanske inte är så fint. Att det ser ut som en smörgåstårta eller nåt som har börjat mögla, haha! Nä då, jag tycker faktiskt att det är ganska fint.
Jag använde osaltade och orostade pistagenötter men tillsatte en nypa flingsalt när jag mixade dem. Jag tror att det blir megagott om du hittar rostade och lättsaltade nötter och använder det.
Jag har gjort tårtan i en form som är 18 cm. Om du vill göra den i en form som är ca 2-24 cm så rekommenderar jag dig att dubbla receptet rakt av.
Jag har spritsat kransen med en öppen stjärntyll (min hette JEM 3M), det viktigaste är att den är ganska öppen så att inte små bitar av pistage kan fastna i tyllen när du spritsar, då blir det inte fint. Du kan såklart också spritsa med en helt rund tyll eller bara bre ut krämen på tårtan.
Jag använde receptet på min bästa tårtbotten. Det blir en lite tyngre och bastantare botten i och med att det är smör och vätska i.
Här hittar du fler jordgubbstårtor >>