Ja det är mycket med rabarber nu. Och mycket jordgubbar. Men att inte använda säsongens råvaror när man bakar är ju snudd på kriminellt.
Muffins är inte något som jag bakar särskilt ofta, det är nästan så att jag föråt mig på dem under de stora amerikanska blåbärsmuffinsen glansdagar på 90-talet och tidigt 2000-tal.
Men som allt annat så har muffinsen en dag och det är den 27:e maj, så jag tänkte att det var väl en orsak så god som någon att faktiskt slänga ihop ett gäng muffins med säsongens smaker. Och så lite vit choklad, för det hade jag hemma och det lät gott. Och det blev det också!
RECEPT
(ca 10 normalstora muffins)
Muffinssmet:
180 gram vetemjöl
120 gram strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ägg
1,5 dl mjölk
0,5 dl olja
2 dl jordgubbar delade i mindre bitar
1 dl rabarber i ca cm-stora bitar
0,5 dl hackad vit choklad
Smuldeg
20 gram vetemjöl
15 gram havregryn
2 msk socker
35 gram smör
1. Sätt ugnen på 190 grader
2. Blanda alla torra ingredienser till muffinssmeten i en skål
3. Blanda ägg, mjölk och olja i en annan skål.
4. Blanda ihop de blöta ingredienserna med de torra tills allt är blandat.
5. Blanda ner jordgubbar, rabarber och vit choklad.
6. Fördela i muffinsformar som du satt i en muffinsplåt. Fyll dem till 3/4 med smeteten.
7. Nyp samman vetemjöl, socker och smör till en smulig det och fördela den på de obakta muffinsen. Stick i någon bit jordgubbe i varje muffin.
8. Grädda i ugnen i 15-17 minuter.