Jordgubbscheesecaketårta

7 juni, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En no bake cheesecake som smakar precis som en jordgubbstårta, men i två lite olika utföranden. För dig som vill bjuda på klassiska smaker i modern form. 

Ja, dessa cheesecakes smakar som en gräddtårta med jordgubbar. Jag har valt att ha samma mjuka ljusa botten som jag använder till tårtbotten, och cheesecakekrämen består till hälften av marscarpone vilket ger den en mildare smak än om man bara använder cream cheese. Och så färska jordgubbar för den enkla men perfekta sommarsmaken som man är ute efter. Så varför ska man göra dessa istället för en vanlig gräddtårta? Nej, men kanske vill man göra nåt annorlunda, nåt som sticker ut och skapar wow-effekt på midsommarbordet.

Jag gjorde två olika versioner, 16 cm i diameter, receptet räcker till det. Men du kan också välja att göra receptet i en större form, ca 22-24 cm i diameter. Du kan också göra båda dessa utföranden på samma tårta om du vill. Genom att dekorera med jordgubbar längs kanten och sedan hälla kompotten ovanpå. Men då kanske man inte spritsar och har färska jordgubbar. Eller så häller du kompotten på botten och har den alltså inuti tårtan snarare än på botten. Då kan du köra sprits och färska jordgubbar ovanpå. Ja, men du fattar, oändliga möjligheter!

Viktigt är att inte frysa formen om du har dekorerat med jordgubbar längs kanten på formen, för då tappar de formen och vattnar sig. Så om du gör en så version, använd inte silikonform utan springform eller tårtring och låt tårtan sätta sig i kylen.

Här hittar du silikonformar och här hittar du tårtringar. Ovanpå tårtan har jag spritsat med en st honorétyll.

Till kompotten har jag använt frusna jordgubbskubar, jag tycker att det blir så fint. Men du kan såklart använda vanliga frysta jordgubbar eller färska för den delen.

Jag gräddade smeten till tårtbotten i en platt form, så att den blir som en tjockare rulltårtsbotten typ. Sedan stansade jag ut rundlar som jag använde som bottnar. Men om du vill kan du grädda den i en rund springform.

Tårtan håller sig god i kylen i 2-3 dagar. Den går fint att frysa så länge du inte har använt färska jordgubbar.

Här hittar du alla mina recept med jordgubbar >>

Jag har dekorerat med syrénblommor.

Jordgubbscheesecaketårta

3.9/5(11)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Cheesecake

2 gelatinblad

150 g vit choklad

1 dl vispgrädde att värma

1 pressad lime

100 cream cheese

100 g marscarpone

2 tsk vaniljpasta

90 g florsocker (1,5 dl)

4 dl grädde att vispa

Jordgubbskompott

200 g frusna jordgubbskuber

90 g syltsocker

0,5 gelatinblad

Kräm att spritsa på toppen

1 dl vispgrädde

50 g marscarpone

2 msk florsocker

Övrigt

Färska jordgubbar att dekorera med

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Baka enligt recpetet, grädda på plåt eller form som är ca 20×30 cm. Grädda på 200 grader varmluft (210 grader vanlig ugn) i ca 5-7 minuter.

Cheesecake

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.

2. Smält chokladen och ställ åt sidan.

3. Värm den första delen grädde i en liten kastrull eller i micron och smält gelatinet där i. Låt svalna något.

4. Vispa samman cream cheese, marscarpone, vanilj, lime och florsocker tills det inte har några klumpar.

5. Vänd ner chokladen i ostmassan, vänd sedan ner grädden med gelatinet.

6. Vispa resten av grädden fluffig men fortfarande lite flytande och vänd ner i smeten.

7. Lägg tårtbotten i botten på en springform, silikonform eller tårtring, se till att klä med tårtplast om du ska dekorera med jordgubbar längs kanten. Lägg tårtbotten i mitten på botten, se till att den är så stor att det är ca 1 cm tomt mellan botten och kantens form. (Om du vill dekorera med jordgubbar så skiva jordgubbar tunt och fäst dem längskanten, de fastnar i tårtplasten när man trycker dem mot kanten. Lägg över cheesecakesmeten på en spritspåse och spritsa så att det kommer ner smet överallt. Spritsa så att du har ca 2-3 cm tjockt med cheesecake över tårtbotten. Jämna till med en palett och ställ in i kylen i 3-4 timmar för att sätta sig.

Jordgubbskompott

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.

2. Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter och rör sedan ner gelatinet. Låt det svalna något och häll det sedan över cheesecaken när den satt sig och kompotten svalnat. Sätt tillbaka in i kylen i 2-3 timmar.

(här kan du som sagt välja att vänta tills kompoten är nästan kall, och bre ut den på tårtbotten innan du häller på cheesecaken.

Kräm att spritsa med

1. Lägg allt i en skål och vispa krämigt. Häll över på spritspåse med st honorétyll och spritsa slalom runt hela tårtkanten.

Dekorera med kvartade färska jordgubbar i mitten.

Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag gjorde den här till min födelsedag, min första tårta någonsin 😅 gjorde några nybörjarmisstag och anpassningar men blev ändå nöjd och likaså gästerna. Tack för att du delade receptet!

  • Ingela Olsson

    Gjorde den med jordgubbar runt kanten. Fantastiskt god tårta! Den här kommer jag baka fler gånger.

  • Josefine

    Hej!

    Jag undrar om måtten som är angivna till receptet syftar till att det räcker till 2 st tårtor (form 16cm i diameter) eller om måtten är för en tårta i den storleken?

  • Tror du man kan frysa tårtan och sedan hälla en mirrorglaze över? 🙂 behöver jag då kanske mer gelatin så det inte vattnar sig efter att varit frusen ? (Har problem med att alla mina moussetårtor vattnar sig efter att ha varit i frysen… vet inte vad som blir fel 🙁 )

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan hälla glaze över. Eftersom det inte är bär eller vätska i moussen så borde den inte vattna sig.

Lämna ett svar till Emilia (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg