En no bake cheesecake som smakar precis som en jordgubbstårta, men i två lite olika utföranden. För dig som vill bjuda på klassiska smaker i modern form.
Ja, dessa cheesecakes smakar som en gräddtårta med jordgubbar. Jag har valt att ha samma mjuka ljusa botten som jag använder till tårtbotten, och cheesecakekrämen består till hälften av marscarpone vilket ger den en mildare smak än om man bara använder cream cheese. Och så färska jordgubbar för den enkla men perfekta sommarsmaken som man är ute efter. Så varför ska man göra dessa istället för en vanlig gräddtårta? Nej, men kanske vill man göra nåt annorlunda, nåt som sticker ut och skapar wow-effekt på midsommarbordet.
Jag gjorde två olika versioner, 16 cm i diameter, receptet räcker till det. Men du kan också välja att göra receptet i en större form, ca 22-24 cm i diameter. Du kan också göra båda dessa utföranden på samma tårta om du vill. Genom att dekorera med jordgubbar längs kanten och sedan hälla kompotten ovanpå. Men då kanske man inte spritsar och har färska jordgubbar. Eller så häller du kompotten på botten och har den alltså inuti tårtan snarare än på botten. Då kan du köra sprits och färska jordgubbar ovanpå. Ja, men du fattar, oändliga möjligheter!
Viktigt är att inte frysa formen om du har dekorerat med jordgubbar längs kanten på formen, för då tappar de formen och vattnar sig. Så om du gör en så version, använd inte silikonform utan springform eller tårtring och låt tårtan sätta sig i kylen.
Här hittar du silikonformar och här hittar du tårtringar. Ovanpå tårtan har jag spritsat med en st honorétyll.
Till kompotten har jag använt frusna jordgubbskubar, jag tycker att det blir så fint. Men du kan såklart använda vanliga frysta jordgubbar eller färska för den delen.
Jag gräddade smeten till tårtbotten i en platt form, så att den blir som en tjockare rulltårtsbotten typ. Sedan stansade jag ut rundlar som jag använde som bottnar. Men om du vill kan du grädda den i en rund springform.
Tårtan håller sig god i kylen i 2-3 dagar. Den går fint att frysa så länge du inte har använt färska jordgubbar.
Här hittar du alla mina recept med jordgubbar >>
Jag har dekorerat med syrénblommor.
Olssonsbaksida
Har gjort denna tårta vid två tillfällen och fått höra att krämen är så fantastiskt god. Tror du den går att ha som fyllning inuti en tårta?
Emma Brink Rask
Hej, den går att ha som fyllning om man stöper tårtan. Men den är för lös för att bara ha som den är.
Amanda
Jag gjorde den här till min födelsedag, min första tårta någonsin 😅 gjorde några nybörjarmisstag och anpassningar men blev ändå nöjd och likaså gästerna. Tack för att du delade receptet!
Ingela Olsson
Gjorde den med jordgubbar runt kanten. Fantastiskt god tårta! Den här kommer jag baka fler gånger.
Emma Brink Rask
Vad roligt att höra!
Josefine
Hej!
Jag undrar om måtten som är angivna till receptet syftar till att det räcker till 2 st tårtor (form 16cm i diameter) eller om måtten är för en tårta i den storleken?
Emma Brink Rask
För två 16-cm eller en på ca 23 cm.
Emilia
Tror du man kan frysa tårtan och sedan hälla en mirrorglaze över? 🙂 behöver jag då kanske mer gelatin så det inte vattnar sig efter att varit frusen ? (Har problem med att alla mina moussetårtor vattnar sig efter att ha varit i frysen… vet inte vad som blir fel 🙁 )
Emma Brink Rask
Du kan hälla glaze över. Eftersom det inte är bär eller vätska i moussen så borde den inte vattna sig.