Jordgubbscheesecake

10 juli, 2018

En söt cheesecake med färska jordgubbar på en mjuk chokladbrowniebotten.

Den här smarriga cheesecaken stod på fikabordet på årets midsommar. Succé!

Jordgubbscheesecake

3.7/5(25)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Browniebotten

80 gram smör

80 gram mörk choklad

100 gram socker (drygt 1 dl)

2 ägg

1 matsked vetemjöl

Jordgubbscheesecake

250 gram färska jordgubbar

1,5 dl grädde

150 gram cream cheese

100 gram socker (drygt 1 dl)

3 gelatinblad

1 tsk vaniljpasta

Instruktioner:

Browniebotten

1.Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 18 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att lossa.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.

4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.

5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

6. Blanda till sist i vetemjölet.

7. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter i ugnen. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.

8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.

Jordgubbscheesecake

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Mixa jordgubbarna till en puré. Tag undan ca 1 dl och värm på spisen. Låt gelatinet smälta i dem och blanda sen ihop dem med resten av jordgubbarna igen.

3. Vispa cream cheese och socker tills det blir fluffigt och alla sockerkristaller är borta. Tillsätt vaniljen.

4. Vispa grädden lätt.

5. Blanda samman cream cheesen med jordgubbarna och vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden.

Montera tårtan

1. Lägg browniebotten i en tårtring eller i formen som du bakade den i, klädd med tårtplast eller plastfolie.

2. Häll jordgubbsostmassan över och låt tårtan sätta sig i kyl i minst 6 timmar. Jag gillar ju att frysa tårtorna då de blir mycket finare när man lossar dem från formen då. Låt då tårtan tina i kylen i 6 timmar efter att den varit helt frusen.

3. Dekorera med färska bär.
Jag hällde lite av cheesecakesmeten i en silikonform för dekoration. Det kan du med göra om du vill!

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Caroline

    Hej
    Är det verkligen bara 1 matsked mjöl som ska i? Blir inte hela bottnen lös då 🙈

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det stämmer. Det är så mycket choklad, smör och ägg att den håller ihop ändå.

  • rebeccaperlaman

    Hej!
    Undrar om du tror man kan göra den med hallon istället? Och då använda tinade frysta hallon?

Lämna ett svar till rebeccaperlaman (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg