En söt cheesecake med färska jordgubbar på en mjuk chokladbrowniebotten.
Den här smarriga cheesecaken stod på fikabordet på årets midsommar. Succé!
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
80 gram smör
80 gram mörk choklad
100 gram socker (drygt 1 dl)
2 ägg
1 matsked vetemjöl
250 gram färska jordgubbar
1,5 dl grädde
150 gram cream cheese
100 gram socker (drygt 1 dl)
3 gelatinblad
1 tsk vaniljpasta
1.Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 18 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att lossa.
2. Smält smöret i en skål över vattenbad.
3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.
4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.
5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
6. Blanda till sist i vetemjölet.
7. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter i ugnen. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.
8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Mixa jordgubbarna till en puré. Tag undan ca 1 dl och värm på spisen. Låt gelatinet smälta i dem och blanda sen ihop dem med resten av jordgubbarna igen.
3. Vispa cream cheese och socker tills det blir fluffigt och alla sockerkristaller är borta. Tillsätt vaniljen.
4. Vispa grädden lätt.
5. Blanda samman cream cheesen med jordgubbarna och vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden.
1. Lägg browniebotten i en tårtring eller i formen som du bakade den i, klädd med tårtplast eller plastfolie.
2. Häll jordgubbsostmassan över och låt tårtan sätta sig i kyl i minst 6 timmar. Jag gillar ju att frysa tårtorna då de blir mycket finare när man lossar dem från formen då. Låt då tårtan tina i kylen i 6 timmar efter att den varit helt frusen.
3. Dekorera med färska bär.
Jag hällde lite av cheesecakesmeten i en silikonform för dekoration. Det kan du med göra om du vill!
Caroline
Hej
Är det verkligen bara 1 matsked mjöl som ska i? Blir inte hela bottnen lös då 🙈
Emma Brink Rask
Nej, det stämmer. Det är så mycket choklad, smör och ägg att den håller ihop ändå.
rebeccaperlaman
Hej!
Undrar om du tror man kan göra den med hallon istället? Och då använda tinade frysta hallon?
Emma Brink Rask
Helt säkert!