En supergod modern smörgåstårta med smaker från Italien. Serranoskinka, salami, pesto, tomat och paprika i en ljuvligt god kombination.
Jag hade aldrig testat att göra smörgåstårta själv förut, men det var riktigt roligt. Och så gott det blir! Jag körde på en italiensk variant som jag dekorerade med vad som nästan skulle kunna beskrivas som en ost- och charkbricka.
Inuti hade jag tre lager av fyllning, ett med paprika och chili, ett med pesto och salami och ett med soltorkade tomater. Sen var det creme fraiche och färskost, ingen grädde eller majonnäs. Brödet jag använde var köpt, för det var så sjukt smidigt och jag tycker att det blir gott. Jag köpte polarkaka av den sorten som hette Jubileumskaka, för den var lite tjockare och fluffigare än det vanliga polarbrödet.
Ett trick när det kommer till creme fraiche i röror är att vispa upp den först. Creme fraiche är tjock när man köper den, men så snart man börjat röra i den så blir det rinnig och pajar konsistensen på det som du blandar den med. Så jag vispar först upp den med elvisp, då blir den först lös och sen blir den krämig och fast, och först då blandar jag den med det andra.
Så börja med att vispa upp 5 dl creme fraiche till en fast kräm och använd sedan av den till alla fyllningarna.
Jag har skrivit ut lite mängder och antal i receptet men det är faktiskt inte så noga, man kan improvisera ganska mycket och dutta lite hit och dit tills man får en bra konsistens och smak på rörorna. Addera gärna lite salt och peppar om du tycker att det behövs.
Maria
Hej,
Tänkte göra denna smörgåstårta till mitt barns dop nästa helg, 20 maj.
Vad menas med 1 burk pesto och 1 burk färskost? Vilken volym/vikt avses?
Tacksam för svar 🙂
Emma Brink Rask
Hej!
Pesto cirka 200 g
Färskost ca 200 g
Hanna
Vet du om det går att vispa lättcreme fraiche 15% på samma sätt som en original? Och går det att blanda i en mager färskost och fortfarande få samma konsistens?😊
Emma Brink Rask
Hej, jag har inte provat. Det borde gå men kan ta ganska lång tid och du får nog en rinnigare fyllning. Mager färskost borde funka.
Lotta
Jag funderar på att göra den här på nationaldagen men då en vegetarisk variant, dvs ta bort salami och seranoskinka. Har du något tips på vad jag skulle kunna ta istället som är vegetariskt?
Så himla bra att kunna fixa den här dagen innan så den kan stå och gotta till sig i kylen 🙂
Malene Truedsson
Kan tipsa om att City Gross har smörgåstårtebröd i frysen från Boalts bröd. Dom är som en jätteformfranska.
Anna-Clara
Rekommenderar du att man gör den dagen innan eller samma dag som den ska ätas?
Emma Brink Rask
Gärna dagen innan.
Monica
Ser jättegott ut med den lilla italienska smörgåstårtan.
Tyvärr fattar jag inte hur många du gör, när di skriver att det blir 10-12 BITAR.
Jag ska göra till två personer och vill alltså kunna minska mängderna i receptet därefter.
Tacksam för svar
Monica
Emma Brink Rask
Hur menar du med liten? Den här italienska smörgåstårtan är ganska stor, den räcker till över 10 personer som sagt.
Emma Brink Rask
Jag förstår inte riktigt frågan. Om du gör som i receptet så räcker den till 10-12 personer. Så om du ska göra till bara två, så får du göra en femtedel av alla ingredienser. De flesta kan man höfta, så det är inte noga på grammet.