Irish coffee cupcakes

8 september, 2019

Precis som drinken med samma namn är de här cupcakesen en symfoni av kaffe, grädde och whiskey.

En ganska tydlig trend just nu är att göra bakverk av drinkar. Jag tycker att det är en rolig inspiration och utmaning att utgå från en drink och tänka hur den skulle kunna ta sig i uttryck i ett bakverk. Exempelvis har jag gjort Pina Colada Cupcakes, och en Mojitotårtan (recept på den kommer runt nyår).

På hösten är Irish coffee en av mina favoritdrinkar och vem vill inte ha en varm drink när det blåser kallt där ute? Dessutom finns typ allt som jag gillar i den. Kaffe? Ja tack! Whiskey? Ja tack, men ännu hellre en Bourbon! Grädde? Yes please! Brunt socker? Men bara ge mig!

Receptet består av en saftig muffin med mycket smak av kaffe och en frosting som är baserad på grädde och choklad. Jag använde Dulce från Valrohna, men du kan använda vilken karamelliserad choklad du vill, eller vanlig vit choklad för den delen. Sen tillsatte jag bourbon, hatar du spritsmak kan du utesluta det, eller ta någon annan god variant som du gillar. Tänk på att frostingen ska vara riktigt kall när den vispas, den ska gärna stå en natt i kylen, men det kan skyndas på om man häller den i en tät plastpåse och lägger den platt i frysen i nån timme.

Irish coffee cupcakes

4.6/5(6)
Röster
Portioner: 12 normalstora eller 24 minimuffins

Ingredienser:

Kaffemuffin

140 g vetemjöl (2,3 dl)

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk bikarbonat

0,25 tsk salt

1 dl kokande vatten

1 msk espressopulver (vattnet och kaffepulvret kan ersättas mot 1 dl starkt kaffe)

0,5 dl mjölk

60 g rumsvarmt smör

75 g strösocker (knappt 1 dl)

75 g brun farin (knappt 1 dl)

1 ägg, rumstempererat

Irish coffeefrosting

3 dl vispgrädde

3 tsk espressopulver

200 g karamelliserad choklad (ex Dulce från Valrohna, men vanlig vit choklad går också bra)

2 msk bourbon

Instruktioner:

Kaffemuffin

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig ugn) och klä en muffinsplåt med formar.

2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och ställ åt sidan.

3. Koka upp vatten och blanda i espressopulvret, dra sedan kastrullen åt sidan och häll mjölken.

4. Vispa smör, strösocker och farinsocker i 2-3 minuter tills det blivit lite fluffigt.

5. Tillsätt äggen och vispa i nån minut till.

6. Tillsätt mjölblandningen och vätskan växelvis ett par gånger, avsluta med mjölet.

7. Fördela smeten i formarna och grädda i 10-12 minuter för minimuffins, ca 15 minuter för stora.

8. Ta formarna ur plåten så snart du kan så att det inte bildas kondens och formarna blir fuktiga. Låt muffinsen svalna helt.

Irish coffeefrosting

1. Hacka chokladen fint i en bunke.

2. Värm grädde och espressopulver till kokpunkten och häll över chokladen. Rör om tills allt är smält och blandat.

3. Ställ in grädden i kylen i minst 6 timmar, eller häll i en tät plastpåse och frys i en timme. Huvudsaken är att den är riktigt kall när den ska vispas.

4. När grädden är helt kall, tillsätt 2 msk bourbon och vispa upp till en krämig mousse. Spritsa på muffinsen.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg