Irish coffee crème brulée

21 augusti, 2022

Den mysigaste höst- och vinterdrinken som en krämig crème brulée. Du får kaffe, whiskey och dessert i en smart förpackning av en silkeslen crème brulée, såklart med ett knäckigt sockertäcke.

Crème brulée är en av mina favoritdesserter att bjuda på. Den är så enkel att förbereda och så uppskattad av alla. Här kan du se mina recept med kardemumma och med chaikryddor. Den här gången valde jag att smaksätta precis som drinken Irish coffee, alltså kaffe och whisky. Jag tog dock amerikansk whiskey, bourbon, för att jag gillar den bättre. Men det gör man som man vill. Och om man vill göra den med bara kaffesmak så kan man bara skippa spriten.

Du kan göra klart allt utom sockertäcket så långt som dagen före, förvara i kylen och ta fram dem någon timme innan servering, strö på socker och bränn av. Jag brukar göra två tunna lager av socker för bästa knäcket.

Irish coffee crème brulée

3.9/5(36)
Röster
Portioner: 12 miniburkar eller 6 normalstora portioner

Ingredienser:

3 dl grädde

1 tsk vaniljpasta

80 g äggulor (4 st)

60 g strösocker (2/3 dl)

1 dl espresso eller annat starkt kaffe

3 msk whiskey

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 90 grader varmluft (100 grader vanlig ugn) och sätt formarna du vill använda på en plåt. Jag körde små glasburkar, det fick plats typ en halv dl i dem. Normalstora rymmer ca 1 dl.

2. Koka upp grädde och vanilj. Ta av från värmen.

3. Rör ihop äggulor och socker, utan att vispa. Häll sedan ner grädden i ägg och socker och blanda ihop utan att vispa. Häll ner espresso och whiskey och rör om.

4. Fördela i formarna och grädde i ca 45 minuter till 1 timme. De ska kännas dallriga men inte rinniga. Låt svalna till rumstemperatur. (sätt in dem i kylen om du förbereder längre i förväg).

5. Strö över strösocker och bränn av med brännare. Strö sedan på ett lager socker till och bränn av.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kristin

    Hej! När jag mäter vikten på mina 4 st äggulor väger de bara 36g. Kanske 80g äggulor är felskrivet? Eller så är mina ägg från dvärghöns:)

    • A
      Emma Brink Rask

      Det var väldigt små äggulor, man räknar ca 20 g per äggula. Så då skulle jag ta ett par till.

  • Chatrine

    De ska alltså inte gräddas i vattenbad?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, precis. Jag kör utan vattenbad utan istället på lägre temperatur.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg