Hummmingbirdtårta

6 april, 2020

En saftig och kryddig tårta med banan, ananas och karamelliserade pekannötter. Ljuvligt god med den krämiga cream cheesefrostingen.

Jag har tidigare bakar hummingbirdcupcakes, och det här är samma grej fast i tårtform. Tårtan har karibiskt utsprung och det kan man förstå då den innehåller både banan och ananas, vilket gör den enormt saftig. Den påminner också lite om morotskaka, med både saftigheten och kryddigheten, och sen såklart av den supergoda cream cheesefrostingen.

Jag har också karamelliserat lite pekannötter, både i tårtan för crunch, men sen också att dekorera tårtan med.

Och om ni undrar över det fina mönstret, så får man det genom att stryka tårtan med en tårtkam. Se här.

Hummmingbirdtårta

3.8/5(26)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Tårtbottnar

110 g vetemjöl (2 dl)

150 g strösocker (1,7 dl)

1 krm salt

½ tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

90 g vegetabilisk olja (1 dl)

120 gram, (ca 1 dl) krossad ananas, ej avrunnen

120 gram mosad banan (ca 1 banan)

0,5 dl pekannötter, hackade

Cream cheesefrosting

250 g rumsvarmt smör

180 g florsocker (3 dl)

1 tsk vaniljpasta

300 g cream cheese

Kanderade pekannötter

135 g strösocker (1,5 dl)

2 dl pekannötter

Instruktioner:

Tårtbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smöra tre anslagsformar (16 cm). Du kan också baka kakan i en form som är 23 cm, men då skulle jag bara dela den i två delar sen.

2. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.

3. Tillsätt ägg och olja och rör tills allt precis går ihop.

4. Tillsätt ananas, banan och pekannötter och rör till en smet.

5. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 22-25 minuter tills en sticka kommer ut torr, med bara några större fuktiga smulor. Låt bottnarna svalna helt. Du kan bara dem i förväg och förvara i kylen i ett par dagar eller i frysen ännu längre. Plasta in dem väl bara.

Kanderade pekannötter

1. Smält sockret i en tjockbottnad panna. När det är gyllenbrunt vänder du ner nötterna och häller sedan upp dem på ett bakplåtspapper eller silikonmatta för att bli helt kalla.

2. Hacka sedan nötterna grovt.

Cream cheesefrosting

1. Vispa smöret i ett par minuter.

2. Tillsätt florsocker och vanilj och vispa i ett par minuter till. Vispa till sist ner cream cheesen och vispa sedan bara tills allt gått ihop till en jämn frosting.

3. Bred ut en klick frosting på första botten. Smula över lite karamelliserade nötter och lägg på nästa botten. Gör samma sak där. Lägg sedan på den sista botten och bred ut resten av frostingen runt om tårtan. Dekorera med nötter i en fin krans på tårtan.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Veronika

    Om ananasen ej ska vara avrunnen ska man ha saften med då?

  • Hej!
    Ifall kakan bakas i en form med 23 cm i diameter, hur mycket tid kan den behöva i ugnen då?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg