Hummingbirdkaka med färskostfrosting med kolatoner

23 maj, 2023

Banan och ananas gör denna tropiska flirt till en riktigt saftig kaka. Russin och pekannötter ger extra tugg och en färskostfrosting med grädde och brunt socker blir magiskt gott till.

Hummingbirdkaka är en kaka som jag ofta återkommer till. Den är som en morotskaka men lite mer exotisk. Banan och krossad ananas och olja istället för smör gör den otroligt saftig. Jag brukar alltid ha lite kanel i för det passar så fint och sen kan man tillsätta russin och nötter om man vill, men det går också att hoppa över det om man skulle vara allergisk.

Här hittar du recept på humminbirdtårta och här har jag gjort den som cupcakes.

Den här frostingen är den mest fluffiga och magiskt goda frosting du kan tänka dig. Den går också utmärkt att spritsa, se bara till att cream cheese och grädde är kylskåpskalla. Att använda brunt socker (muscovado eller brun farin) gör att den smakar lite som kola.

Hummingbirdkaka med färskostfrosting med kolatoner

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

120 g vetemjöl (2 dl)

40 g muscovadosocker (0,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1 tsk vanilj

1 ägg

90 g neutral olja (1 dl)

120 g krossad ananas med saft (1 dl)

120 g mosad banan (1 st)

1 dl russin

0,5 dl pekannötter

Frosting

75 g cream cheese

60 g muscovadosocker (3/4 dl)

1,5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme). Smörj eller klä en springform (20 cm).

2. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.

3. Tillsätt ägg och olja och rör tills allt precis går ihop.

4. Tillsätt ananas, banan, pekannötter och russin och rör till en smet.

5. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter, känn med en trästicka, när den kommer ut torr är kakan klar. Låt kakan svalna helt innan du lägger upp den på ett fat.

Frosting

1. Vispa cream cheese och brunt socker tills alla sockerkristaller är borta.

2. Tillsätt vispgrädde och vanilj och vispa tills du har en fluffig frosting.

3. Bred ut frostingen på kakan. Dekorera gärna med nötter, russin och ätbara blommor.

Kakan går fint att förvara i kylen, den håller sig god i 4-5 dagar. Själva kakan blir bara mer och mer saftig.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg