Hummingbird-kaka har sitt ursprung i Karibien, vilket dess ingredienser kanske avslöjar. Tack vare oljan och all frukt är det en saftig kaka som går snabbt att slänga ihop. Och tillsammans med syrlig cream cheesefrosting och knapriga karamelliserade nötter är varje tugga en fest!
RECEPT
Muffins
110 g vetemjöl
150 g strösocker
1 krm salt
½ tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
90 g vegetabilisk olja
120 gram, (ca 1 dl) krossad ananas, ej avrunnen
120 gram mosad banan (ca 1 banan)
0,5 dl rostade pekannötter, hackade
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
3. Tillsätt ägg och olja och rör tills allt precis går ihop.
4. Tillsätt ananas, banan och pekannötter och rör till en smet.
5. Fördela smeten i muffinsformar placerade i en muffinsplåt. Fyll varje form till ¾.
6. Grädda mitt i ugnen i 15–17 min eller tills provstickan kommer ut torr. Låt muffinsen svalna på galler.
Cream cheese frosting
100 g smör, rumsvarmt
120 g florsocker
1 tsk vaniljpulver
400 g färskost, t ex Philadelphia, kylskåpskall
1 lime, det rivna skalet
1. Vispa smöret tills det är riktigt vitt och fluffigt, minst 2–3 min.
2. Tillsätt florsocker och vaniljpulver och vispa i ytterligare 2 min.
3. Tillsätt färskost och limeskal och vispa tills frostingen är riktigt fluffig.
Karamelliserade pekannötter
50 g pekannötter
30 g florsocker
1. Lägg pekannötter och florsocker i en stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden.
2. När allt socker har smält och karamelliserats, häll nötterna på ett bakplåtspapper. Låt svalna helt. Hacka i små bitar.
Spritsa frostingen på muffinsen, gärna med en rund tyll, och strö över pekannötter.
Helen
Hej, vilken härlig blogg med massa gott! Jag skulle vilja baka Hummingbird i en långpanna 30×40. Ska man bubbla eller trippla satsen? eller hur mkt?
Hur länge i ugn? Samma temp?
Tack på förhand
Mvh HS
Emma Brink Rask
Tack!
Jag skulle nog tredubbla receptet för en så stor form. Samma ugnstemp, kanske 35-40 minuter. Håll koll och känn med en sticka.