Höstprinsesstårta med äppel och kanel

1 oktober, 2020

En prinsesstårta med kanelbottnar, äppelkompott och kardemummakräm. Höstens godaste tårta!

Jag har nog aldrig bakat en klassik prinsesstårta, men flera andra varianter av den. Exempelvis en med rabarber, en god påskvariant. Här kommer min hösttolkning av prinsesstårtan. Lite kanel i bottnarna, lite kardemumma i vaniljkrämen och så en god äppel- och kanelkompott istället för sylt. Marsipanen pudrade jag med lite kanel och sen dekorerade jag med torkade äppelchips. Succé! Så gott alltså!

Höstprinsesstårta med äppel och kanel

3.9/5(97)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

140 g socker (1,5 dl)

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

30 gram smör

1 dl mjölk

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk kanel

Äppelkompott

200 g skalade och urkärnade äpplen

90 g syltsocker (1 dl)

50 g vatten (0,5 dl)

1 msk pressad citron

2 tsk kanel

Vaniljkräm med kardemumma

Väl ett av dessa recept, tillsätt 1 tsk mald kardemumma.

Övrigt

4 dl vispgrädde

500 g ofärgad marsipan

1 äpple

1 tsk kanel

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 18-20 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och vänd ner i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formen.

6. Baka i 20-25 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt.

Äppelkompott

1. Dela äppel i mindre bitar. Lägg allt i en kastrull och koka upp, låt sjuda i 4-5 minuter tills äpplena börjar mjukna. Låt kompotten bli helt kall.

Montera tårtan

1. Skiva ett helt äpple tunt, gärna med mandolin. Lägg på en plåt på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på 110 grader varmluft (130 grader vanlig ugn), ca 30 minuter, vänd skivorna någon gång då och då.

2. Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar.

3. Vispa grädden fast, men inte för hårt. Vänd ner hälften av den vispade grädden med hälften av vaniljkrämen.

4. Lägg en tårtbotten på fatet och spritsa en mur med vispad grädde och fyll sedan med vaniljkrämen som inte är blandad med grädde.

5. Lägg på nästa botten och spritsa en ny mur av grädde. Fyll sedan med äppelkompotten. Lägg sedan på all krämgrädde och bred ut till en rund kupol.

6. Lägg på sista botten och forma försiktigt till en rund kupol. Stryk sen upp hela tårtan med resten av grädden så att hela tårtan är klädd i ett tunt lager grädde.

7. Kavla ut marsipanen, ca 0,5 cm tjockt och täck tårtan. Skär av kanterna som är över. Pudra med kanel och lägg på äppeldekorationen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
21 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Vilken sorts äpplen skulle du rekommendera till kompotten? Vad blir bäst?

  • Cecilia

    Jag gjorde denna tårta till min mans födelsedag, första gången en tårta blivit så bra!!! Den blev verkligen perfekt, var lite nervös över att dela botten i tre delar, men det var hur enkelt som helst och botten höll ihop! Jag hade mindre kanel i äppelkompotten för äpplena var så goda i sig själva. 10/10!!!

  • Helt fantastiskt god tårta 10/10 från alla som fick smaka en bit!
    Kommer garanterat göra den igen 😍

  • Josefine

    Fantastiskt recept! Bakade denna till min pappas födelsedag i helgen och det blev hur bra som helst. Första gången jag gör en prinsesstårta till och med, gick helt felfritt. Rekommenderar starkt detta recept!

  • Om jag vill ersätta marsipanlocket med någon cream cheese-frosting eller liknande, vad väljer jag då? Jag tycker marsipan är lite för sött 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan jag inte rekommendera så du får helt enkelt ta något som du tror skulle bli bra.

  • Rebecka

    Denna måste testas!! kan man göra bottnar och fyllningarna dagen innan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut! Du kan även lägga ihop tårtan dagen innan och bara klä den i marsipan samma dag.

      • Går det att montera allt utan marsipanen två dagar innan?

      • Tone Svendsen

        Gjorde denna igår och helt underbart god och så vacker. Bakar mkt men första ggn jag gör egen vaniljkräm och den blev sååå god.

        • Hej
          Vilken god tårta,
          Allt har gjort bra utom tårt boten
          Jag undrar vad jag gjort för fel🤗
          Den va inte alls luftig och mjuk, fast jag gjorde två gånger men det va samma sak

          • A
            Emma Brink Rask

            Du har nog rört för mycket i smeten.
            Vänd försiktigt ner det torra och mjölken o omgångar.

  • Hej! Denna tårta låter fantastiskt god, måste testa! Men glutenfri, kan jag ta lika mängd mjölmix som det ska vara vetemjöl? Tack för alla recept!!

    • Hej! Vill bara höra om du har testat glutenfri variant och hur du isf gjorde, ska göra den i veckan nämligen😊

      • A
        Emma Brink Rask

        Då rekommenderar jag dig att göra en tårtbotten med bara potatismjöl.

    • A
      Emma Brink Rask

      Det tror jag går bra, du kan nog också byta ut det mot potatismjöl, eller göra en annan botten med potatismjöl.

  • Hej! Vilket fantastiskt recept! Lägger man ihop bottnarna med fyllning dagen innan som en klassisk gräddtårta (och väntar med kupolen och marsipanen) eller tror du det blir bättre att göra allt samma dag? Tack på förhand!

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan lägga ihop allt samma dag. Eller göra allt utom marsipanen dagen innan. Täck tårtan med plastfolie.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg