Höstpavlova med äpple

14 september, 2019

höstpavlova-2

Höstpavlova med saltkolagrädde och kaneläpplen.

Pavlova är ett av de där tacksamma bakverken som nästan är vackrare ju mer rustikt det är. Inget finlir och spritsning här inte! Oftast förknippar vi Pavlovan med somriga och syrliga smaker som bär och lemoncurd eller kanske med choklad. Men varför inte göra en höstvariant?

höstpavlova-3

Jag gjorde en marängbotten med brunt socker, vispade grädde och blandade i lite turkisk yoghurt och den goda saltkolasåsen som jag gjorde häromdagen. Sen stekte jag äpplen och varvade med och toppade med lite hackade valnötter. Och det blev verkligen fantastiskt gott!

höstpavlova-1

höstpavlova-4

Tårtan ska helst serveras direkt, annars tappar marängen sin sprödhet. Även om den också är supergod att äta resterna av dagen efter, men då är det något segare i sin konsistens.

Höstpavlova

4.3/5(19)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Marängbottnar

120 g äggvita (ca 4 äggvitor)

100 g brun farin (1,25 dl)

100 g strösocker (drygt 1 dl)

Salt kolagrädde

4 dl grädde

2 dl turkisk yoghurt

100 g saltkolasås (eller karamelliserad mjölk på burk med 0,25 tsk salt, eller hoppa över saltet om ni inte gillar det)

Kaneläpplen

4 äpplen med skalet på

25 g smör

1,5 dl vatten

40 g farinsocker (0,5 dl)

1 tsk kanel

0,5 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

Marängbottnar

1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft (130 grader vanlig ugn)

2. Blanda samman äggvita, farinsocker och strösocker i en värmetålig skål och värm under omrörning över ett vattenbad tills det nått 55-60 grader, eller att du känner mellan fingrarna att alla sockerkristaller har smält.

3. Häll över i en bunke och vispa till marängen har kallnat. Minst 10 minuter.

4. Bred ut smeten i två rundlar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.

5. Baka i ugnen i en timme. Stäng sen av ugnen och låt marängbottnarna stå kvar tills ugnen svalnat.

Salt kolagrädde

1. Vispa grädden väldigt lättvispat.

2. Tillsätt yoghurten och vispa in den i grädden, men se till att det fortfarande är lättvispat.

3. Vänd ner kolasåsen. Kanske måste man värma den lite i micron för att få den flytande. Om den är varm så var noga med att hälla i lite i taget och röra om, så att inte grädden smälter.

Kaneläpplen

1. Dela äpplena, ta bort kärnor och klyfta.

2. Blanda äpplena med alla andra ingredienser i en kastrull.

3. Låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka, men fortfarande behåller sin form.

4. Lyft upp äpplena och låt vätskan koka vidare tills den är som en kolasås i konsistens.

5. Lägg tillbaka äpplena och rör om och låt svalna till rumstemperatur. Ställ dem inte i kylen, då tappar de sin glans.

Lägg ihop tårtan

1. Varva marängbottnar, kolagrädde och äpplen och avsluta med lite hackade rostade valnötter eller pekannötter om du vill.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Claudia

    Om man dubblar receptet, ungefär hur länge bör man lägga till på gräddningstiden i ugnen då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror på om man gör den med större yta eller tjockare.

      • Claudia

        Ah, ja det såklart, så långt tänkte jag inte. Men jag tänker nog större yta, så stort som får plats på en plåt med två rundlar helt enkel (blir ju inte jättemycket större yta då, knappt 20 cm i diameter?). En timme i ugnen?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg