Höstpavlova med kolagrädde och kaneläpplen. Släng in lite havresmul i leken så kan vi väl kalla den för äppelpajspavlova. En marängtårta som är en riktig sötbomb att mysa med i höst.
Pavlova är ett av de där tacksamma bakverken som nästan är vackrare ju mer rustikt det är. Du kan såklart köra finlir och spritsa, men det ser nästan härligare ut om man låter bli. Oftast förknippar vi Pavlovan med somriga och syrliga smaker som bär och lemoncurd eller kanske med choklad. Men varför inte göra en höstvariant?
Jag gjorde en marängbotten med brunt socker, vispade grädde och blandade med dulce de leche. Sen stekte jag äpplen och varvade med lite havresmul som jag hade över från en annan dessert. Gott! Om än lite väl sött kanske. Vill man göra det mindre sött så kan man köra neutral grädde, eller blanda grädden med lite turkisk yoghurt. Och skippa havresmulet om du vill!
Tårtan ska helst serveras direkt, annars tappar marängen sin sprödhet. Även om den också är supergod att äta resterna av dagen efter, men då är det något segare i sin konsistens.
Claudia
Om man dubblar receptet, ungefär hur länge bör man lägga till på gräddningstiden i ugnen då?
Emma Brink Rask
Det beror på om man gör den med större yta eller tjockare.
Claudia
Ah, ja det såklart, så långt tänkte jag inte. Men jag tänker nog större yta, så stort som får plats på en plåt med två rundlar helt enkel (blir ju inte jättemycket större yta då, knappt 20 cm i diameter?). En timme i ugnen?
Emma Brink Rask
Den här marängen ska bli spröd i kanterna och seg i mitten. Om sennans var seg så hade den behövt vara längre i ugnen.
Meri
Min maräng blev inte torr utan seg, vad beror det på?