Höstpavlova med äpple

6 september, 2022

Höstpavlova med kolagrädde och kaneläpplen. Släng in lite havresmul i leken så kan vi väl kalla den för äppelpajspavlova. En marängtårta som är en riktig sötbomb att mysa med i höst.

Pavlova är ett av de där tacksamma bakverken som nästan är vackrare ju mer rustikt det är. Du kan såklart köra finlir och spritsa, men det ser nästan härligare ut om man låter bli. Oftast förknippar vi Pavlovan med somriga och syrliga smaker som bär och lemoncurd eller kanske med choklad. Men varför inte göra en höstvariant?

Jag gjorde en marängbotten med brunt socker, vispade grädde och blandade med dulce de leche. Sen stekte jag äpplen och varvade med lite havresmul som jag hade över från en annan dessert. Gott! Om än lite väl sött kanske. Vill man göra det mindre sött så kan man köra neutral grädde, eller blanda grädden med lite turkisk yoghurt. Och skippa havresmulet om du vill!

Tårtan ska helst serveras direkt, annars tappar marängen sin sprödhet. Även om den också är supergod att äta resterna av dagen efter, men då är det något segare i sin konsistens.

Kolla in mina andra marängtårtor här >>

Höstpavlova

3.9/5(122)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Marängbottnar

120 g äggvita (ca 4 äggvitor)

80 g brun farin (1 dl)

90 g strösocker (drygt 1 dl)

Kolagrädde

5 dl grädde

1 dl dulce de leche (karamelliserad mjölk)

Kaneläpplen

4 äpplen med skalet på

25 g smör

1,5 dl vatten

40 g farinsocker (0,5 dl)

1 tsk kanel

0,5 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

Marängbottnar

1. Sätt ugnen på 90 grader varmluft (100 grader vanlig ugn)

2. Blanda samman äggvita, farinsocker och strösocker i en värmetålig skål och värm under omrörning över ett vattenbad tills det nått 55-60 grader, eller att du känner mellan fingrarna att alla sockerkristaller har smält.

3. Häll över i en bunke och vispa till marängen har kallnat och blivit fast och fluffig.

4. Bred ut smeten i två rundlar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.

5. Baka i ugnen i två timmar. Stäng sen av ugnen och låt marängbottnarna stå kvar tills ugnen svalnat.

Kolagrädde

1. Vispa grädden väldigt lättvispat.

2. Vispa ner dulce de leche.

Kaneläpplen

1. Dela äpplena, ta bort kärnor och klyfta.

2. Blanda äpplena med alla andra ingredienser i en kastrull.

3. Låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka, men fortfarande behåller sin form.

4. Lyft upp äpplena och låt vätskan koka vidare tills den är som en kolasås i konsistens.

5. Lägg tillbaka äpplena och rör om och låt svalna till rumstemperatur. Ställ dem inte i kylen, då tappar de sin glans.

Lägg ihop tårtan

1. Varva marängbottnar, kolagrädde och äpplen och havresmul.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Claudia

    Om man dubblar receptet, ungefär hur länge bör man lägga till på gräddningstiden i ugnen då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror på om man gör den med större yta eller tjockare.

      • Claudia

        Ah, ja det såklart, så långt tänkte jag inte. Men jag tänker nog större yta, så stort som får plats på en plåt med två rundlar helt enkel (blir ju inte jättemycket större yta då, knappt 20 cm i diameter?). En timme i ugnen?

  • A
    Emma Brink Rask

    Den här marängen ska bli spröd i kanterna och seg i mitten. Om sennans var seg så hade den behövt vara längre i ugnen.

  • Min maräng blev inte torr utan seg, vad beror det på?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg