En ljuvlig desserttallrik med salt kolapannacotta, äppel- och kardemummacheesecake och äppelkompott med kanel och citron. Serveras med havresmul och dekorativa goda löv.
Lite inspirerad av den här tårtan byggde jag en desserttallrik som jag bjöd på när vi var värdar för desserten på cykelfesten här i området nu i veckan. Och oj vad gott det blev!
I bakelseformen stöpte jag först en salt karamellpannacotta som sen fick frysa. Samtidigt gjorde jag äppelkompotten och frös den i rund formar. Sen tog jag ut pannacottan, fyllde på med kardemummacheesecake, tryckte ner kompotten och fyllde upp med cheesecake. Sen åkte allt in i frysen igen. Så här långt kan man förbereda många dagar i förväg.
Här hittar du formen till bakelsen och här finns formen jag använde till kompotten.
Ett par dagar i förväg gjorde jag havresmulet och förvarade i en påse på köksbänken. Jag gjorde även löven ett par dagar i förväg. Du hittar receptet på dem här.
Sen ploppar du ut de frysta bakelserna på tallrikar, låter dem tina i kyl, det tar 2-3 timmar och sen bara dekorerar du med havresmul och löven. Jag hällde lite dulce de leche på en spritspåse och spritsade ut lite också och strödde över lite chokladkulor. Och för att visa att äpplet spelar huvudrollen gjorde jag även lite torkade äppelskivor. Dem gör du genom att skiva ett helt äpple tunt, gärna med mandolin. Lägg på en plåt på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på 110 grader varmluft (130 grader vanlig ugn), ca 30 minuter, vänd skivorna någon gång då och då.
Jessica
Hej! Gjorde denna dessert men min kolapannacotta fastnade lite när jag plockade ur dem från formarna. Tog ur dem direkt. Så resultatet blev ej så snyggt. De var frysta i ca 10 h Vad kan det bero på. Följde receptet till punkt och pricka? Den vita delen som läggs ovanpå var stenhård. Kanske kolan var för varm innan jag hällde i den i formarna? Blir resultatet bättre om man fryser dem mer än 4 h
Tacksam för svar
Mvh Jessica
Emma Brink Rask
Hej, svårt att svara på. Oftast beror det på för kort tid i frysen eller att man har för varmt i sin frys. Men det förklarar ju inte varför den andra delen var fryst.
Jessica
Hej! Gjorde denna dessert men min kolapannacotta fastnade lite när jag plockade ur dem från formarna. Tog ur dem direkt. Så resultatet blev ej så snyggt. De var frysta i ca 10 h Vad kan det bero på. Följde receptet till punkt och pricka? Den vita delen som läggs ovanpå var stenhård. Var den för varm när jag hällde den i formarna. För de fick ligga i frysen ett par timmar innan jag gjorde resten
Med vänlig hälsning, Jessica