Höstdessert med äpple och kola

6 september, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En ljuvlig desserttallrik med salt kolapannacotta, äppel- och kardemummacheesecake och äppelkompott med kanel och citron. Serveras med havresmul och dekorativa goda löv.

Lite inspirerad av den här tårtan byggde jag en desserttallrik som jag bjöd på när vi var värdar för desserten på cykelfesten här i området nu i veckan. Och oj vad gott det blev!

I bakelseformen stöpte jag först en salt karamellpannacotta som sen fick frysa. Samtidigt gjorde jag äppelkompotten och frös den i rund formar. Sen tog jag ut pannacottan, fyllde på med kardemummacheesecake, tryckte ner kompotten och fyllde upp med cheesecake. Sen åkte allt in i frysen igen. Så här långt kan man förbereda många dagar i förväg.

Här hittar du formen till bakelsen och här finns formen jag använde till kompotten.

Ett par dagar i förväg gjorde jag havresmulet och förvarade i en påse på köksbänken. Jag gjorde även löven ett par dagar i förväg. Du hittar receptet på dem här. 

Sen ploppar du ut de frysta bakelserna på tallrikar, låter dem tina i kyl, det tar 2-3 timmar och sen bara dekorerar du med havresmul och löven. Jag hällde lite dulce de leche på en spritspåse och spritsade ut lite också och strödde över lite chokladkulor.  Och för att visa att äpplet spelar huvudrollen gjorde jag även lite torkade äppelskivor. Dem gör du genom att skiva ett helt äpple tunt, gärna med mandolin. Lägg på en plåt på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på 110 grader varmluft (130 grader vanlig ugn), ca 30 minuter, vänd skivorna någon gång då och då.

 

Höstdessert med äpple och kola

3.8/5(49)
Röster
Portioner: 10 st (med formar på 110 ml)

Ingredienser:

Salt kolapannacotta

1,5 gelatinblad

100 g karamelliserad mjölk

2 dl grädde

0,5-1 tsk flingsalt

Äppel- och citronkompott

150 g skalade och tärnade äpplebitar (ca 3-4 äpplen)

0,5 dl pressad citron

1 tsk kanel

1 msk farinsocker

45 g gelésocker (0,5 dl)

Äppel- och kardemummacheesecake

2 gelatinblad

0,75 dl koncentrerad äppeljuice

200 g cream cheese

60 g florsocker (1 dl)

1 tsk fint mortlad kardemumma (mortla gärna själv)

2 dl grädde

Havresmul

75 g kylskåpskallt smör

30 g havregryn (0,75 dl)

45 g strösocker (0,5 dl)

90 g vetemjöl (1,5 dl)

1 tsk kanel

Övrigt

Franska tuille (recept här)

Torkade äppelskivor (se beskrivning i texten ovan)

Chokladkulor dulcey från Valrhona (länk till shop här)

Instruktioner:

Salt kolapannacotta

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Blanda samman grädde och karamelliserad mjölk i en liten kastrull. Koka upp och smält gelatinet där i. Salta efter behag. Häll upp i bakelseformarna, jag hällde 2 msk i varje.

3. Frys pannacottan i silikonformarna tills helt djupfrysta, gärna över natten.

Äppel- och citronkompott

1. Skala äpple, ca 4-5 st, dela i knappt cm-stora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med farinsocker, gelésocker, kanel och citronsaft.

2. Koka upp och låt sjuda i 5-6 minuter till äpplena mjuknar lite men ändå behåller sin form.

3. Låt kompotten stelna så att den blir tjockflytande och ”såsen” hänger ihop med äpplena och fördela den sen i silikonformarna. Om du inte har just såna formar så kan du också klicka ut på ett bakplåtspapper, platta till och frysa.

4. Frys äppelkompotten.

Havresmul

1. Mixa, eller nyp ihop alla ingredienser utom kaneln och fördela som smulor i olika storlek på ett bakplåtspapper. Pudra över kanel och grädda i 170 grader varmluft (190 grader vanlig ugn) i ca 12 minuter tills de fått fin färg. Du kan röra lite någon gång emellanåt. Låt svalna.

Äppel- och kardemummacheesecake

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.

2. Värm upp äppeljuicen till kokpunken och smält sedan gelatinet där i.

3. Rör samman cream cheese, florsocker och kardemumma tills det blir jämnt och lite rinnigt.

4. Vispa grädden tills den börjar tjockna men fortfarande är rinnande.

5. Rör ner äppeljuicen med gelatinet i cream cheesen och vänd sedan ner grädden.

Montera och dekorera

1. Ta fram formarna med saltkolapannacottan och häll lite cheesecakesmet i varje form. Lossa den frusna äppelkompotten och tryck ner i mitten på varje form. Häll på med cheesecake. Skaka till så att det inte blir några luftnbubblor. Stryk sedan med en palett över så att du får en jämn yta (botten) på alla bakelser. Frys dem igen tills djupfrysta.

2. Ta fram de frusna bakelserna. Lägg en på varje tallrik. Låt dem tina ( 2-3 timmar i kyl eller ca 1 timme i rumstemperatur).

2. Lägg på havresmul och övriga dekorationer. Spritsa lite dulce som du säkert hade kvar från burken.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jessica

    Hej! Gjorde denna dessert men min kolapannacotta fastnade lite när jag plockade ur dem från formarna. Tog ur dem direkt. Så resultatet blev ej så snyggt. De var frysta i ca 10 h Vad kan det bero på. Följde receptet till punkt och pricka? Den vita delen som läggs ovanpå var stenhård. Kanske kolan var för varm innan jag hällde i den i formarna? Blir resultatet bättre om man fryser dem mer än 4 h
    Tacksam för svar
    Mvh Jessica

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, svårt att svara på. Oftast beror det på för kort tid i frysen eller att man har för varmt i sin frys. Men det förklarar ju inte varför den andra delen var fryst.

  • Jessica

    Hej! Gjorde denna dessert men min kolapannacotta fastnade lite när jag plockade ur dem från formarna. Tog ur dem direkt. Så resultatet blev ej så snyggt. De var frysta i ca 10 h Vad kan det bero på. Följde receptet till punkt och pricka? Den vita delen som läggs ovanpå var stenhård. Var den för varm när jag hällde den i formarna. För de fick ligga i frysen ett par timmar innan jag gjorde resten
    Med vänlig hälsning, Jessica

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg