Hortensiacupcakes med blåbär

10 april, 2018

blåbär-hortensia-cupcakes

Hortensia är en av mina absoluta favoritblommor, och den här spritstekniken är också en av mina favoriter. Den är så enkel, och den blir så fantastiskt fin. Jag gjorde en rosa variant med hallon i våras och har velat testa den här blålila också sen dess.

Det enda som är lite trixigt är när man ska få ner de olika smörkrämsfärgerna i spritspåsen, men å andra sidan så är det inte supernoga för slutresultatet. Och själva spritsningen, ja den är så lätt att den faktiskt knappt går att misslyckas med.

RECEPT
Ca 16 normalstora cupcakes

Blåbärsmuffins
100 gram mjukt smör
230 gram vetemjöl (ca 4 dl)
260 gram socker (ca 3 dl)
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl frusna blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en muffinsplåt med formar.
2. Lägg det mjuka smöret, mjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. Enklast i en köksmaskin med omrörare, men funkar att göra för hand också. Blanda tills det är ungefär som en smuldeg.
3. Tillsätt 1 dl mjölk och rör om, nu liknar det mest en deg.
4. Blanda i äggen och resterande mjölk och rör ihop till en jämn smet.
5. Vänd ner blåbären med ett par bestämda tag, så att inte smeten färgas helt blå.
5. Fyll smeten i muffinsformarna, max  till två tredjedelar. Vi vill inte ha en topp på de här muffinsen, utan en slät kaka.
6. Baka 16-18 minuter, känn med en sticka när de är torra.
7. Ta ut dem ur ugnen. Ta bort dem från muffinsplåten så att det inte bildas kondens, låt dem gärna svalna på ett galler.

Marängsmörkräm
120 g äggvita (ca 3-4 st)
170 g strösocker
300 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
Pastafärg. Blå, lila och gul.

1. Värm äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.
2. Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.
3. Tillsätt vaniljsockret och vispa nån minut till.

Spritsa hortensior

1. Dela upp smörkrämen. Ta undan ca 1 dl som du färgar gul. Dela resten i två lika stora dela och lägg i varsin bunke. Färga en blå och en lila.
2. Gör i ordning en spritspåse. Jag använde en stängd stjärntyll, i stil med Wilton 2D. Men det funkar också med en smalare öppen stjärntyll, i stil med Wilton 1M. Men helst ska det vara en som bara har 6 spetsar.
3. Men hjälp av en lång palett, eller en lilleman, smeta blå smörkräm från tyllen och uppåt längs påsens kant. Gör blått på ena sidan. Lägg sedan en sträng med gul smörkräm i mitten och fyll sen på med lila på andra sidan. Det är som sagt inte supernoga för slutresultatet, men tanken är att det gula ska hamna mitt i varje ”blad”. Jag lyckades inte helt med det som ni ser om ni kollar noga.
4. Spritsa sedan små ”duttar” över hela muffinsen, tills det täcker hela. Fyll då på med några till som gör att du bygger höjd och skapar en rund ”blomma”.

blåbär-hortensia-cupcakes-2

Förvara i kyl, men ta fram minst 1 timme innan de ska ätas så att smörkrämen är mjuk. Kan också frysas.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg