Hemmagjord mandelmassa

9 februari, 2022

När man väl börjat göra egen mandelmassa så kan man inte riktigt använda köpt längre, i alla fall inte i semlor. Så god att man vill äta den med sked.

Egengjord mandelmassa går verkligen inte att jämföra med sån man köper. Den köpta kan ju funka fint i många sammanhang men när det kommer till semlor så bara måste den vara hemmagjord. Nyckeln är rostade mandlar och nymortlad kardemumma. Den här är så god och smakar så mycket semlor att man nästan bara kan äta den som den är med sked.

Läs mina bästa tips för att lyckas med semlor här >>

Du kan göra en batch och  ha i kylen hela semmelsäsongen. Den håller i kylen i 2-3 veckor, men vänta med att spä ut den med grädde tills du ska fylla den i semlorna, då blir hållbarheten längre. Det går också utmärkt att frysa mandelmassan.

Om du vill ha mandlar med eller utan skal är en smaksak. Smaken blir typ densamma men du får en lite mörkare massa om du behåller skalet på.

Du missar väl inte att jag har en digital kurs i hur du blir mästare på att göra semlor? Kolla in den här >>

Hemmagjord mandelmassa

3.7/5(273)
Röster
Portioner: 2 dl

Ingredienser:

100 g mandlar (2 dl)  (med eller utan skal)

100 g florsocker (drygt 1,5 dl)

50 g äggvita (ca 1,5 st)

2 tsk nymortlad kardemumma

en nypa flingsalt

Ovispad grädde att spä med till rätt konsistens

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn) och rosta mandlarna på en plåt i ca 10 minuters tills de fått lite färg. Skaka om plåten emellanåt. Låt mandlarna svalna. (Du väljer själv om du vill skala mandlarna eller ej, jag orkar oftast inte det).

2. Lägg gärna mandlarna sedan i blöt i riktigt med vatten över natten. Man kan hoppa över detta, men det gör att man behöver tillsätta mindre vätska sedan.

3. Lägg mandel och florsocker i en matberedare och mixa till ett grovt mjöl.

4. Blanda med äggvitan till en smet.

5. Mortla hela kardemummakärnor och blanda i massan.

6. Späd med ovispad grädde tills du får en trögflytande massa.

7. Förvara i en tät burk i kylen. Den håller i minst en vecka, längre om du inte blandar i grädden förrän du behöver använda den. Då håller den hela semmelsäsongen. 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
13 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Amanda Wahlman

    Hej Emma!
    Har gjort din mandelmassa innan, så god!
    Som du säger så vill man inte göra ”halvfabrikat mandelmassa” igen.
    Till min fråga, räcker detta till den satsen semlebullar detta recept är länkat från.
    Där har du väl angivet ca 20-30 semlor va?
    Tack för dina recept och din inspiration!

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror lite på hur man fyller dem och med hur mycket. 20-30 semlor låter mycket på en sats, det är nog minisemlor i så fall.

  • Mia Lennström

    Hej! Tack för ditt OTROLIGA recept på semmelbullar!
    Ang mandelmassan – går det att skippa äggvitan och använda nåt annat istället?

    • Jag missade att man inte skulle köra äggvitan i maskinen så nu står jag med en rinnande mandelmassa. Finns det något sätt att rädda den på?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Du kan göra den med vatten eller vispgrädde, den blir bara lite mer rinnig.

  • Om man vill skala sina mandlar, gör man det innan de rostas?

  • Ingrid Martell

    Jag gillar kardemumma, men gillar bittermandel också. Har du testat att ha båda? Rostar man bitter mandeln också isf?
    Mvh Ingrid

    • Jag gjorde detta på andra sidan atlanten nu på lokala kaliforniska mandlar. Helt fantastiskt!!! Skippade äggvita eftersom att det inte kan ätas rått här, men med blötläggningstricket gick det fint ändå (tillsatte en extra msk av blötläggning vattnet och tänker blanda med lite extra grädde). Magisk smak. Tack tack tack för recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag tycker inte om bittermandel så det har jg inte provat. Men du behöver inte rosta dennitan bara riv ner lite i massan.

  • Jessica Rosenblom

    Hej. Använder du mandlar med eller utan skal? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är lite olika vad jag orkar med. Båda två funkar.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg