När man väl börjat göra egen mandelmassa så kan man inte riktigt använda köpt längre, i alla fall inte i semlor. Så god att man vill äta den med sked.
Egengjord mandelmassa går verkligen inte att jämföra med sån man köper. Den köpta kan ju funka fint i många sammanhang men när det kommer till semlor så bara måste den vara hemmagjord. Nyckeln är rostade mandlar och nymortlad kardemumma. Den här är så god och smakar så mycket semlor att man nästan bara kan äta den som den är med sked.
Läs mina bästa tips för att lyckas med semlor här >>
Du kan göra en batch och ha i kylen hela semmelsäsongen. Den håller i kylen i 2-3 veckor, men vänta med att spä ut den med grädde tills du ska fylla den i semlorna, då blir hållbarheten längre. Det går också utmärkt att frysa mandelmassan.
Om du vill ha mandlar med eller utan skal är en smaksak. Smaken blir typ densamma men du får en lite mörkare massa om du behåller skalet på.
Du missar väl inte att jag har en digital kurs i hur du blir mästare på att göra semlor? Kolla in den här >>
Amanda Wahlman
Hej Emma!
Har gjort din mandelmassa innan, så god!
Som du säger så vill man inte göra ”halvfabrikat mandelmassa” igen.
Till min fråga, räcker detta till den satsen semlebullar detta recept är länkat från.
Där har du väl angivet ca 20-30 semlor va?
Tack för dina recept och din inspiration!
Emma Brink Rask
Det beror lite på hur man fyller dem och med hur mycket. 20-30 semlor låter mycket på en sats, det är nog minisemlor i så fall.
Mia Lennström
Hej! Tack för ditt OTROLIGA recept på semmelbullar!
Ang mandelmassan – går det att skippa äggvitan och använda nåt annat istället?
Sara
Jag missade att man inte skulle köra äggvitan i maskinen så nu står jag med en rinnande mandelmassa. Finns det något sätt att rädda den på?
Emma Brink Rask
Hej! Du kan göra den med vatten eller vispgrädde, den blir bara lite mer rinnig.
Sara
Om man vill skala sina mandlar, gör man det innan de rostas?
Emma Brink Rask
Ja, då gör du det före de rostas.
Ingrid Martell
Jag gillar kardemumma, men gillar bittermandel också. Har du testat att ha båda? Rostar man bitter mandeln också isf?
Mvh Ingrid
Elin
Jag gjorde detta på andra sidan atlanten nu på lokala kaliforniska mandlar. Helt fantastiskt!!! Skippade äggvita eftersom att det inte kan ätas rått här, men med blötläggningstricket gick det fint ändå (tillsatte en extra msk av blötläggning vattnet och tänker blanda med lite extra grädde). Magisk smak. Tack tack tack för recept!
Emma Brink Rask
Kul att höra!
Emma Brink Rask
Jag tycker inte om bittermandel så det har jg inte provat. Men du behöver inte rosta dennitan bara riv ner lite i massan.
Jessica Rosenblom
Hej. Använder du mandlar med eller utan skal? 🙂
Emma Brink Rask
Det är lite olika vad jag orkar med. Båda två funkar.