En mjukseg glutenfri pistagemarängbotten, syrlig och färggrann havtornscurd omsluten av en len vit chokladmousse och en spegelblank havtornsglaze.
Det säger en del att detta receptet på vit chokladmousse är det första som jag lägger upp på min blogg. Efter att ha bloggat i över fem år. Jag är helt enkelt inte ett fan av just vit chokladmousse. Men jag vet att det finns många där ute som älskar det. Jag är inte heller ett fan av havtorn, så man skulle kunna tro att detta inte riktigt är en favorittårta för mig. Men faktiskt så tyckte jag om den!
Vit chokladmousse kräver något riktigt syrligt för att det inte ska bli allt för sött för mig, och få saker bryter av så bra som havtorn som både är lite syrligt och nästan lite beskt. Det blev lagom att ha det som inslag i curden och sedan som smaksättning i glazen.
Jag gjorde här en lite mindre tårta, bara för 4-6 personer och ytterformen är 16 cm i diameter. Formen som jag bakat botten i är bara 13,5 cm. Perfekta storlekar till en mindre tårta. Men låt säga att du vill göra den i 20 cm i stället, då är det bara att dubbla receptet. Här kan du läsa om hur du räknar om recept efter storleken på din form.
Båda formerna som jag använder är silikonformar, jag föredrar dem då jag ska stöpa moussetårtor, det blir helt enkelt ett finare resultat. Men det kräver att du fryser tårtan för att få loss den från formen. Men du vill ändå ha en frusen tårta när du ska hälla glaze på den. (Glaze som blir över kan du skrapa ihop och frysa och använda igen).
Här hittar du den lilla silionformen och här finns formen som är 16 cm.
Jag köpte ett paket frusna havtorn (200 g) och efter att de tinat och jag mixat och silat dem så blev det ca 150 ml havtornspuré. Det räckte till en sats av curden och till glazen.
Jag har dekorerat med havtornsmacarons, receptet på dem finns här. Och kristalliserad vit choklad, recept på det finns här.
Här kan du läsa om hur du lyckas med moussetårtor och här finns en artikel jag har skrivit om att lyckas med mirrorglaze.