Havtornstårta med pistagemaräng och vit chokladmousse

29 september, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjukseg glutenfri pistagemarängbotten, syrlig och färggrann havtornscurd omsluten av en len vit chokladmousse och en spegelblank havtornsglaze.

Det säger en del att detta receptet på vit chokladmousse är det första som jag lägger upp på min blogg. Efter att ha bloggat i över fem år. Jag är helt enkelt inte ett fan av just vit chokladmousse. Men jag vet att det finns många där ute som älskar det. Jag är inte heller ett fan av havtorn, så man skulle kunna tro att detta inte riktigt är en favorittårta för mig. Men faktiskt så tyckte jag om den!

Vit chokladmousse kräver något riktigt syrligt för att det inte ska bli allt för sött för mig, och få saker bryter av så bra som havtorn som både är lite syrligt och nästan lite beskt. Det blev lagom att ha det som inslag i curden och sedan som smaksättning i glazen.

Jag gjorde här en lite mindre tårta, bara för 4-6 personer och ytterformen är 16 cm i diameter. Formen som jag bakat botten i är bara 13,5 cm. Perfekta storlekar till en mindre tårta. Men låt säga att du vill göra den i 20 cm i stället, då är det bara att dubbla receptet. Här kan du läsa om hur du räknar om recept efter storleken på din form. 

Båda formerna som jag använder är silikonformar, jag föredrar dem då jag ska stöpa moussetårtor, det blir helt enkelt ett finare resultat. Men det kräver att du fryser tårtan för att få loss den från formen. Men du vill ändå ha en frusen tårta när du ska hälla glaze på den. (Glaze som blir över kan du skrapa ihop och frysa och använda igen).

Här hittar du den lilla silionformen och här finns formen som är 16 cm.

Jag köpte ett paket frusna havtorn (200 g) och efter att de tinat och jag mixat och silat dem så blev det ca 150 ml havtornspuré. Det räckte till en sats av curden och till glazen.

Jag har dekorerat med havtornsmacarons, receptet på dem finns här. Och kristalliserad vit choklad, recept på det finns här.

Här kan du läsa om hur du lyckas med moussetårtor och här finns en artikel jag har skrivit om att lyckas med mirrorglaze. 

Havtornstårta med pistagemaräng och vit chokladmousse

4.2/5(11)
Röster
Portioner: 4-6 bitar

Ingredienser:

Pistagemarängbotten

75 g pistagenötter

30 g florsocker (0,5 dl)

0,5 msk maizena

35 g äggvita (1)

Havtornskräm

Se recept här (du behöver ca en halv sats till tårtan i den här storleken)

Vit chokladmousse

1 gelatinblad

200 g vit choklad

3 dl vispgrädde

Havtornsglaze

2,5 gelatinblad

75 g vit choklad

75 g strösocker (knappt 1 dl)

75 g glykossirap (1/2 dl)

25 g vispgrädde (1/4 dl)

50 g havtornspuré (0,5 dl)

Grovt hackade pistagnötter

Chokladkulor från Valrhona (de finns att köpa här)

Instruktioner:

Pistagemarängbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn). Ta fram en form som är ca 13-15 cm i diameter.

2. Mixa pistagenötterna till ett fint mjöl, men var noga med att inte mixa så länge så att fettet börjar komma ut ur nötterna, det ska bli ett torrt mjöl. Blanda med florsocker och maizena.

3. Vispa äggvitan tills den är vitt och fluffig. Vänd ner nötmjölet och vänd tills du har en enhetlig smet. Fördela den i formen och grädda i ca 20 minuter. Om du känner försiktigt med fingertopparna på kakan så märker du om den är klar. Ta ut och låt den bli helt kall.

Havtornskräm

1. Bre ut ett ca 1 cm tjockt lager av krämen på den avsvalnade botten. Sätt in botten i frysen och låt den bli helt frusen för att enkelt kunna lossa den från formen. (kanske behöver du  dra ett varv runt kanten med en smörkniv i plast eller något annat så att curden lossar från kanten, använd bara inget vasst som kan skada formen)

Vit chokladmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

3. Koka upp 1 dl av grädden, smält gelatinet där i och häll den över chokladen. Låt stå en minut och rör sedan om till en slät ganache. Låt svalna till minst fingervarmt.

4. Vispa resten av grädden lätt. Det ska bli spår av vispen i grädden men inte mycket tjockare än så. Rör ner lite i taget av grädden i ganachen och vänd runt försiktigt tills allt är blandat.

6. Sätt en silikonform, 16 cm på en skärbräda eller bricka som får plats att ställa i din frys. Häll all mousse i en silikonform på 16 cm. (du kan absolut montera i en springform, men måste då lägga botten i botten och hälla moussen över, i silikonform monterar jag alltid upp- och ner). Sätt in formen i frysen i 10 minuter. Detta för att moussen ska sätta sig lite innan vi trycker ner botten, annars sjunker den.

7. Ta fram formen med moussen och pistagebotten med curden. Tryck ner botten, med curden neråt, i moussen och tryck ner den så att du har en jämn kant. Sätt i formen i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten.

Glaze

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Finhacka chokladen och lägg den i en hög smal bunke eller kanna.

3. Koka upp grädde, havtornspuré, socker och glykossirap. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen. Mixa till en jämn glaze, se till att inte få några bubblor i moussen, det gör du genom att inte gå upp och ner med mixerna utan hela tiden hålla den under ytan med lite lutning.

4. Låt glazen svalna till strax under 40 grader, den ska vara flytande men ändå fasta i ett tunt lager på baksidan av en sked om du testar.

Dekorera

1. Ta fram tårtan ur frysen. Lossa den från formen och sätt den på ett glas eller en upp- och nervänd skål som du ställt på en tallrik. Tårtan ska få stöd i botten, men kanterna måste hänga ut över kanten.

2. Häll all glaze över i bestämda cirklar. Dra gärna med en palett över ytan på tårtan när du hällt över allt, så att du får ett tunt fint lager, det är inte gott om det blir tjockt. Låt den stå i 2-3 minuter tills all glaze runnit klart. Klipp eller dra av det som hänger ner med en sax eller palett och flytta över tårtan till det fat som du vill servera den på.

3. Dekorera med kristalliserad choklad, pistagenötter och macarons (eller vad du vill). Låt den tina i kylskåp i 3-4 timmar innan du serverar.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg