Havtornskräm

21 september, 2022

Havtornskräm, eller curd, eller kanske till och med havtornssmör skulle kunna vara ett passande ord för denna orangea ljuvlighet.

Metoden för att göra den är som en curd, men jag har lite mer smör i och dessutom så stavmixar jag den ganska länge så att den verkligen blir tjock, krämig och emulgerad.

Jag ska ärligt säga att jag inte är ett fan av smaken av havtorn, men denna kräm, alltså wow. Mycket mildare än vad havtorn ibland kan vara men ändå med en tydlig smak. Jag tror bestämt att jag ska ha den i macarons. Men annat som du skulle kunna ha den till är som en fyllning i tårta, till en dessert, paj eller glass.

Purén får jag genom att köpa hela frusna havtorn, tina dem och sedan mixa dem och sila dem.  Det som blir då använder jag till curden.

Curd kan du göra med i stort sett vad som helst. Här hittar du recept på lingoncurd, saffran- och apelsincurd, lemoncurd, limecurd, passionscurd och granatäpplecurd.

Havtornskräm

4/5(12)
Röster
Portioner: Ca 3 dl curd

Ingredienser:

100 g havtornspuré (från ca 200 g frusna havtorn)

135 g strösocker (1,5 dl)

1 tsk vaniljpasta

1 ägg

2 äggulor

100 g smör

Instruktioner:

1.Häll socker, ägg, äggulor, vanilj och havtornspuré i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjockare (det kan ta en stund, men går fort mot slutet, det händer vid 83-84 grader om du har en termometer), tar du av den från grytan.

3. Vänta tills curden svalnat något (50-60 grader). Tillsätt smöret och mixa med stavmixer i 2-3 minuter.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp. Curd går fint att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg