Havrerutor med mjukseg kanelkola och flingsalt

28 november, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En sån här smarrig mjukseg havreruta med kanelkola och silkeslen chokladtryffel kommer ingen att säga nej till i advent.

Inspirerade av ett av mina mest populära recept är dessa kakor med en julig twist.

Jag bakade  och gjorde hela kakorna i mina silikonbalkar från Pufz. Det funkar inte bara till godis utan även till kakor om de inte ska vara så höga.

Havrerutor med mjukseg kanelkola och flingsalt

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 16 rutor

Ingredienser:

Havrebotten

120 g smör (rumstempererat)

110 g strösocker (1,25 dl)

70 g havregryn (knappt 2 dl)

75 g vetemjöl (1,25 dl)

1 tsk kanel

Kanelkola

1,5 dl vispgrädde

135 g strösocker (1,5 dl)

75 g ljus sirap (0,5 dl)

120 g vit choklad

75 g smör

1 tsk kanel

1 nypa salt

Chokladtryffel

150 g mjölkchoklad

75 g grädde

0,5 tsk flingsalt

Instruktioner:

Havrebotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form, ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

2. Lägg alla ingredienser till botten i en bunke och arbeta ihop till en deg med händerna. Tryck ut degen i formen och grädda i ca 13–15 minuter.

Kanelkola

1. Häll grädde, socker, sirap och kanel i en kastrull och koka upp. Rör ner chokladen och koka på medelvärme till ca 114 grader. Rör om ibland men inte för ofta. Tag från värmen, rör ner smöret och häll sedan kolan över havrebotten. Låt den stelna.

Chokladtryffel

1. Smält chokladen försiktigt. Koka upp grädden, slå den över chokladen och rör om till en slät kräm. Tillsätt saltet och mixa gärna med stavmixer om du har. Häll den sedan över den stelnade kolan. Ställ sedan in i kylen för att sätta sig i några timmar innan du skär upp den i kvadrater och strör flingsalt på toppen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hejsan!

    Det här receptet blev jag himla sugen på att testa till jul! 🙂
    Vad tror du om att byta ut mjölkchokladen i chokladtryffeln till mörk choklad?
    Frågar pga laktosintolerans inom familjen 🙂

    Tack på förhand!

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint men ta då lika delar (i vikt) grädde och choklad.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg