Havrerutor med chokladkola och salt karamelltryffel

26 februari, 2021

Frasig havrekaka, seg chokladkola och en krämig chokladtryffel med salt karamellsmak. Är det godis eller kaka? Ingen vet. Ingen bryr sig. Alla vill ha!

Nämen de här små godingarna blev en fullträff ska jag säga er! Frasig botten av havrekaka, sen ett lager seg chokladkola och sen karamellchoklad med en rejäl nypa flingsalt i.

Jag har dekorerat dem med chokladkulor från Valrhona, de verkar vara väldigt svåra att få tag på numera. Men här hittar du liknande. 

Jag gjorde dem i en form som var ca 15×25 cm, så ta en som har liknande proportioner, typ 20×20 cm.

Jag har använt Callebaut Gold-choklad till tryffeln, du kan också använda Dulcey från Valrhona eller chokladknapparna med karamellsmak från Odense, som i alla fall finns i bakhyllan på mitt närmsta ICA.

Havrerutor med chokladkola och salt karamelltryffel

4.2/5(24)
Röster
Portioner: 24 rutor

Ingredienser:

Havrebotten

120 g smör (rumstempererat)

110 g strösocker (1,25 dl)

70 g havregryn (knappt 2 dl)

75 g vetemjöl (1,25 dl)

Chokladkola

1,5 dl vispgrädde

135 g strösocker (1,5 dl)

75 g ljus sirap (0,5 dl)

75 g mörk choklad (runt 60-70 %)

75 g smör

Salt karamelltryffel

200 g karamellchoklad (se texten ovan)

1 dl vispgrädde

0,5 tsk flingsalt

Övrigt

Chokladkulor att dekorera med

Instruktioner:

Havrebotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form, ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

2. Lägg alla ingredienser till botten i en bunke och arbeta ihop till en deg med händerna. Tryck ut degen i formen och grädda i ca 13-15 minuter.

Chokladkola

1. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp.

2. Rör ner chokladen och koka på medelvärme till ca 114 grader. Rör om ibland men inte för ofta.

3. Tag från värmen, rör ner smöret och häll sedan kolan över havrebotten. Låt den stelna.

Salt karamelltryffel

1. Smält chokladen över ett vattenbad.

2. Koka upp grädden, slå den över chokladen och rör om till en slät kräm. Mixa gärna med stavmixer om du har. Tillsätt saltet och häll den sedan över den stelnade chokladkolan. Dekorera med chokladkulor och ställ sedan in i kylen för att sätta sig i några timmar innan du skär upp den i kvadrater.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Fantastiskt goda. Uppskattades av både barn och vuxna. Testade att frysa och det gick också mycket bra. Tappade lite i konsistens men inte i smak. Toppen att göra och spara i frysen med andra ord

  • Kerstin

    Sedan min äldste flyttade hemifrån äter vi söndagsmiddag varje vecka, då hela familjen samlas och de utflugna kommer hem. Varje söndag bakar jag något av dina underbara recept – det är min bästa helgrutin <3
    Bakade denna i helgen, fast gjorde den i rund form med löstagbara kanter och serverade som små tårtbitar – det var fantastiskt gott och uppskattat! Eftersom vi har glutenintolerans i familjen ersätter jag alltid med glutenfritt mjöl. Har testat många recept och ALLA har funkat så bra. Tack!

  • Kan vara det godaste jag har ätit! Var lätta att göra och så himla len konsistens till den goda havrebotten. Kommer göras många gånger!

  • Supergoda! Testade att göra dem glutenfria genom att byta vetemjölet mot Lailas blå mjölmix. Funkade toppen, men krävde lite mer tid i ugnen.

  • De ser så goda ut! Ungefär hur höga blir de? Jag funderar på om jag skulle kunna använda mina bakbalkar till detta.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg