Havrepaj med filmjölkspannacotta och röda bär

18 augusti, 2019

I ett pajskal av havrekakor hittar vi en filmjölkspannacotta och säsongens röda bär.

Den här filmjölkspannacottan är inspirerade av danskarna ”koldskål” som är en slags kärnmjölk/filmjölksvariant och en klassisk dansk specialitet.

Pannacottan har smak av vanilj och citron och filmjölken ger den en lite syrlig ton. Men jag måste säga att jag var väldigt förvånad över hur vansinnigt god den blev! Den smakade glass! Och tillsammans med pajbotten som är gjord av söta havrekakor och mariekex och sen kombinerat med säsongens röda bär gjorde det här till en riktigt hit!

Min design kan man ju göra om man vill, eller så häller man pannacottan rakt i pajskalet (då får man minska ner storleken på formen något) och sen dekorera med bären ovanpå.

Serveras kall.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Havrepaj med filmjölkspannacotta och röda bär

4/5(3)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Pajskal

100 gram havrekakor

100 gram mariekex

50 gram smör

1 nypa salt

Filmjölkspannacotta

3 gelatinblad

3 dl grädde

100 gram socker
2 tsk vaniljpasta (eller 3 tsk vaniljsocker eller frö från en vaniljstång)

3 dl filmjölk

2 msk citronsaft

Till dekor

3 dl blandade röda bär

Instruktioner:

Pajskal

1. Mixa allt till en smulig deg och tryck ut den i botten och ca 1,5-2 cm upp på kanten på en form som är 20-22 cm i diameter.

2. Ställ in i frysen till den är hård nog att lossa från formen och stå av sig själv.

Filmjölkspannacotta

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i mist 10 minuter.

2. Koka upp grädde, socker och vanilj och rör ner och smält gelatinet där i.

3. Blanda filmjölk och citronsaft och rör ner det i den varma grädden medan du hela tiden vispar så att det inte blir klumpar.

4. Häll pannacottan i en form som är 16-18 cm (3-4 cm mindre än den du gjorde botten i). Ställ in i frysen över natten.

Montera och dekorera

1. Lossa pajskalet från formen och lägg på ett fat.

2. Ta fram pannacottan ur frysen och lossa den från formen och lägg den mitt i pajskalet. Lägg den med botten uppåt, den sidan är oftast finast.

3. Dekorera med färska bär runt om.

4. Låt svalna i kyl eller rumstemperatur någon timme tills pannacotta inte längre är frusen.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • En fundering – måste man använda frys? Är sugen på att testa den men vi har ingen frys nu 😔

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Om man häller pannacottan direkt i pajskalet så behöver man inte frysa den.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg