Hasselnötspaj med chokladmousse och hallon

25 juli, 2018

Den här pajen, eller tarten, har en del komponenter men är förvånansvärt lätt att baka! Pajskalet är fyllt med frangipane, som jag denna gång gjort med hasselnötter och smaksatt med bourbon. Det kan ni utesluta om ni vill. Den adderar jag chokladmousse och hallon, så det blir som en hel komplett desserttallrik i en enda slice of pie.

Det står 0,5 ägg i recepten, om du dubblar receptet så blir det enkelt, men annars om jag skriver 0,5 ägg så är det enklast att hälla ägget i ett glas och vispa upp det med en gaffel och sen hälla i hälften i degen eller smeten. På så sätt får man enklast med lika mycket vita som gula.

Jag har använt mig av en pajring när jag gjort denna tarte. Har man inte någon sån så funkar det utmärkt med en pajform med låga kanter, och gärna avtagbar botten.

Börja gärna med chokladmoussen, då den behöver längst tid på sig för att sätta sig.

RECEPT
Pajen är bakad i en form som är 16-18 cm och räcker till 4-6 personer. Vill du göra större är det bara att dubbla alla recept. 

Chokladmousse
2 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad

1. Smält chokladen och låt den svalna något.
2. Vispa grädden lätt.
3. Blanda samman choklad och grädde och fyll i små halvrunda silikonformar. Ställ in i frysen i minst 3-4 timmar.

Pajdeg
50 gram kallt smör
1,25 dl vetemjöl
0,4 dl florsocker
0,5 ägg (använd resten i frangipanen)

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en det. Alternativt nyp ihop det för hand. Överarbeta inte.
2. Låt degen vila i kylen i minst 1 timme.
3. Klä en pajform eller en pajring med degen. Lättast är att kavla ut degen först. Ställ sedan in formen i kylen medan du gör frangipanen.

Frangipane
50 gram hasselnötter
50 gram socker
50 gram smör
0,5 ägg
1 msk bourbon (kan uteslutas)
Några hallon

1. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills de blir en massa.
2. Fördela nötmassan i pajskalet och tryck ner hallonen.
3. Baka på 175 grader i ca 20 minuter och låt den sedan svalna helt.

Montera pajen
Lägg de frusna chokladbomberna på pajen och dekorera med färska hallon och chokladkulor (mina kommer från Vahlrona). Låt pajen stå framme i ca 30 minuter och servera sen.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg