Spröda kakor med rostade hasselnötter omsluter en krämig tryffel på mjölkchoklad och kaffe.
En variant av dessa kakor är jag uppvuxen med och de bakades alltid till jul hemma hos oss. Nu har jag gjort dem lite mer sofistikerade och de är bara så goda. Det är som en mördegskaka men i och med att man tillsätter rostade hasselnötter så får de en mycket godare smak. Du kan självklart göra dessa med mandel eller vilka andra nötter du vill. Här kan du se när jag gjort en variant av dem med pistagenötter.
Den här gången gjorde jag mig till lite extra och dekorerade locket med choklad och hasselnötskrokant, det måste man ju såklart inte göra. Jag har även espressopulver i tryffeln och även det är såklart helt frivilligt.
Jag gjorde också så att jag kavlade ut degen och tog ut rundlar med en utstickare. Det går även att göra en rulle som du skär skivor av och bakar. Men i och med att det är en del nötter i degen så kan den vara lite trixig att skära. Jag tycker att man får mycket finare jämnare kakor genom att kavla. Enklast gör du det mellan två bakplåtspapper, och sen lägger du in det i frysen eller kylen innan du tar ut rundlar och lägger på plåt. Då blir de väldigt enkla att hantera.
Om du sett filmen på instagram där jag bakar dessa så kanske du undrar över silikonmattan. Det är en silikonmatta med hål i som gör gräddar kex och kakor superfint och platt, utan bubblor. Här finns den.
Ett set med utstickare hittar du här >>
Jag gjorde dekorationen på locken innan jag la ihop kakorna, så att jag inte skulle spilla choklad på hela kakan.
Tryffel behöver några timmar på sig att sätta sig och kan med fördel göras dagen före. Men sätt inte in den i kylen utan låt den hela tiden vara i rumstemperatur, annars blir den för hård för att spritsa och tappar sin glans.
Kakorna går utmärkt att frysa och de håller i kylen i flera veckor. Men servera dem gärna rumstempererade för de är godast då.