Hasselnötskakor med kaffe- och mjölkchokladtryffel

11 december, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Spröda kakor med rostade hasselnötter omsluter en krämig tryffel på mjölkchoklad och kaffe.

En variant av dessa kakor är jag uppvuxen med och de bakades alltid till jul hemma hos oss. Nu har jag gjort dem lite mer sofistikerade och de är bara så goda. Det är som en mördegskaka men i och med att man tillsätter rostade hasselnötter så får de en mycket godare smak. Du kan självklart göra dessa med mandel eller vilka andra nötter du vill. Här kan du se när jag gjort en variant av dem med pistagenötter.

Den här gången gjorde jag mig till lite extra och dekorerade locket med choklad och hasselnötskrokant, det måste man ju såklart inte göra. Jag har även espressopulver i tryffeln och även det är såklart helt frivilligt.

Jag gjorde också så att jag kavlade ut degen och tog ut rundlar med en utstickare. Det går även att göra en rulle som du skär skivor av och bakar. Men i och med att det är en del nötter i degen så kan den vara lite trixig att skära. Jag tycker att man får mycket finare jämnare kakor genom att kavla. Enklast gör du det mellan två bakplåtspapper, och sen lägger du in det i frysen eller kylen innan du tar ut rundlar och lägger på plåt. Då blir de väldigt enkla att hantera.

Om du sett filmen på instagram där jag bakar dessa så kanske du undrar över silikonmattan. Det är en silikonmatta med hål i som gör gräddar kex och kakor superfint och platt, utan bubblor. Här finns den.

Ett set med utstickare hittar du här >>

Jag gjorde dekorationen på locken innan jag la ihop kakorna, så att jag inte skulle spilla choklad på hela kakan.

Tryffel behöver några timmar på sig att sätta sig och kan med fördel göras dagen före. Men sätt inte in den i kylen utan låt den hela tiden vara i rumstemperatur, annars blir den för hård för att spritsa och tappar sin glans.

Kakorna går utmärkt att frysa och de håller i kylen i flera veckor. Men servera dem gärna rumstempererade för de är godast då.

Hasselnötskakor med kaffe- och mjölkchokladtryffel

3.9/5(15)
Röster
Portioner: ca 25 dubbla kakor

Ingredienser:

Hasselnötskakor

150 gram rostade hasselnötter utan skal (ca 3 dl)

150 gram smör

90 g socker (1 dl)

150 gram vetemjöl (2,5 dl)

Kaffe-och mjölkchokladtryffel

200 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

Dekor

50 g mörk choklad

Hasselnötskrokant

Instruktioner:

Hasselnötskakor

1. Vispa smör och socker tills det blir ljust och fluffigt.

2. Mixa nötterna till ett fint mjöl och rör ner med vetemjöl i smör och socker. Knåda tills degen precis går ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- och undervärme). Kavla sedan ut degen mellan två bakplåtspapper. Ca 0,5 cm tjockt. Ta ut rundlar, 4 cm i diameter, och lägg på plåt.

4. Grädda kakorna i 8-10 minuter tills de fått lite färg. Låt kakorna svalna på plåten.

Kaffe- och mjölkchokladtryffel

1. Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädden tillsammans med espressopulvret och häll över chokladen. Rör om eller stavmixa tills du har en glansig tryffel. Lägg plastfilm tätt intill och låt den sätta sig i rumstemperatur.

Lägg ihop kakorna

1. Smält den mörka chokladen och häll den på en spritspåse, klipp av ett litet hål och häll choklad på halva ovansidan på hälften av kakorna. Strö på hasselnötskrokant innan chokladen stelnat.

2. Lägg tryffeln på en spritspåse med en rund tyll. Spritsa en boll i mitten på hälften av kakorna (de som inte är dekorerade) och sätt sedan på ett dekorerat lock och tryck till så att tryffeln fördelas över hela ytan.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg