Hasselnötskaka med björnbärskräm och maräng

2 november, 2019

En saftig kaka med hasselnötter och brynt smör toppad med en tjock len kräm av björnbär och på toppen en frasig maräng.

Jag älskar att göra sån här små bakelser. Flera små komponenter som tillsammans får dansa i munnen. Kombinationen hasselnötter, brynt smör, björnbär och maräng var inte så dumt. Björnbärskrämen är en form av curd, men med gelatin. Den heter egentligen cremeux, men det låter lite väl fancy kanske.

I både receptet på hasselnötskakan och på krämen har jag utgått från recept som finns i Tea Malmegårds bok Desserter, en riktigt bra bok som jag använder lite som ett uppslagsverk. Massa bra basrecept från en riktigt konditor som man kan utgå ifrån och sen är det bara fantasin som sätter stopp i hur man kombinerar smaker, former och konsistenser.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Hasselnötskaka med björnbärskräm och maräng

4.9/5(6)
Röster
Portioner: Ca 12

Ingredienser:

Hasselnötskaka

75 gram smör

85 gram strösocker (1 dl)

40 gram hasselnötsmjöl (1 dl)

35 gram vetemjöl (0,5 dl)

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 tsk espressopulver

2 äggvitor

Björnbärskräm

1 gelatinblad

2 äggulor

1 litet ägg

30 gram strösocker (0,3 dl)

100 gram björnbärspuré (mosade och silade björnbär)

35 gram mjukt smör

Maränger

Se recept här

Instruktioner:

Hasselnötskaka

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig) och smörj formarna i en minimuffinsplåt

2. Bryn smöret på medelvärme tills det blir brunt och doftar nötigt.

3. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner smöret och tills sist äggvitorna.

4. Fyll muffinsformarna till hälften med smet och baka i 8-10 minuter.

5. Låt dem svalna något och ta sedan ur dem ur formen, ta hjälp av en trästicka om du behöver.

Björnbärskräm

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Vispa äggulorna och ägget med hälften av sockret.

3. Koka upp björnbärspurén med resten av sockret i en kastrull. Häll den varma purén över äggen medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknat. Det ska vara 83 grader, rör hela tiden.

4. Rör ner gelatinet och sila sen ner allt i en skål och klicka ner smöret och rör om tills det smält.

5. Kyl ner krämen direkt och låt bli helt kall, det tar 3-4 timmar.

6.Spritsa ut en klick kräm på varje kaka och toppa med en maräng. Jag pudrade även med lite björnbärspulver.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Tina Heinola

    Hej!
    Ska man vispa äggen och sockret till björnbärskrämen med elvisp så det blir fluffigt eller bara med handvisp lite Grand?

    • A
      Emma Brink Rask

      Bara med handvisp tills det blir en jämn kräm.

  • Hej!
    Tänkte testa denna men behöver dela upp bakningen lite. Funkar krämen att frysa?

    Tack!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      Nej, jag skulle inte frysa krämen. Men den klarar sig upp till en vecka i kylskåp. Kakan kan du frysa.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg