Halloweentårta

26 oktober, 2018

En höstig tårta med pumpa, havtorn och morot kombinerat med mörk chokladganache och salt kolasås med smak av Baileys.

Jag fick ett bud häromdagen från Baileys med en låda med ingredienser och ett recepet på en Halloweentårta. Det är stjärnkonditorn Magnus Johansson som har tagit fram receptet och tårtan finns att köpa som bakelse på hans konditori i Hammarby Sjöstad i Stockholm från måndag den 29/10 till och med den 4 november.

Jag gillar hans konditori i Stockholm, de gånger jag väljer att jobba från någon annanstans än mitt eget hem så åker jag ofta dit och sätter mig med min dator. Rekommenderas!

Kakan innehåller pumpa, morot och havtorn. Det var första gången jag bakade något med havtorn! Den kombineras med en mörk chokladganache med Baileys och en salt kolasås med Baileys. Det är alltså bra om man gillar Baileys.

Här kommer receptet, jag har gjort om det lite utifrån hur jag bakade den. Jag rekommenderar att börja med ganachen och kolasåsen eftersom de ska stå över natten.

RECEPT
Tårtan är bakad i formar som är 16 cm i diameter och räcker till 8-10 personer

Tårtbottnar
50 gram pumpapuré (köp på burk eller koka och mosa butternut eller matpumpa)
50 gram havtornspuré (finns att köpa frusna bär, som du värmer upp, mixar och silar till en puré)
1 liten riven morot
2,5 dl socker
1,7 dl matolja
0,5 msk vitvinsvinäger
3 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk vaniljsocker
1 stort ägg (rumstempererat)

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj 3 formar som är 16 cm i diameter.
2. Blanda pumpapuré, havtornspuré och morot.
3. Rör ner socker, olja och vinäger i fruktblandningen och rör om ordentligt.
4. Sikta vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker och vänd ner det i de blöta ingredienserna.
5. Vispa upp ägget löst och vänd sedan ner det i smeten.
6. Fördela smeten i formarna och baka i ca 15 minuter tills en sticka kommer ut torr.
7. Låt bottnarna svalna helt.

Chokladganache
1,5 dl Baileys Original Irish Cream
1,5 dl grädde
50 gram glykos
250 gram mörk choklad
25 gram smör (rumstempererat)

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädde och glykos i en kastrull och häll över chokladen. Låt stå i 1-2 minuter och rör sedan om tills all choklad smält.
3. Tillsätt likören och mixa med en stavmixer. När det är 32 grader, mixa i smöret.
4. Plasta väl och låt stå framme i rumstemperatur över natten.

Salt kolasås
1 Burk kondenserad mjölk
0,25 dl Baileys Original Irish Cream
Salt

1. Tag av etiketten på burken med kondenserad mjölk och koka i 4 timmar. Eller använd en burk med karamelliserad mjölk i stället, jag upplever dock att när man kokar den själv så länge som i 4 timmar så får man en lite mer fast och karamelliserad mjölk.
2. Låt burken svalna över natten.
3. Tag ut innehåller ur burken och blanda med Baileys  och salta efter smak, jag tog ca 0,5 tsk bordsalt.

Montera tårtan
1. Börja med en tårtbotten och spritsa en tunn ring av ganachen runt om. Om du upplever ganachen hård kan du micra den i 10-15 sekunder och röra om. Spritsa några duttar med ganachen på tårtbotten och fyll på med saltkolasåsen emellan.
2. Lägg på en tårtbotten till och upprepa.
3. Stryk chokladganachen runt om hela tårtan och spritsa med resten av ganachen och kolasåsen på toppen.

Servera tårtan rumsvarm.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Annelie Sundgren

    Hej, den ser kanon ut denna, ska testas! Men kan man frysa bottnarna till pumpa tårtan?

Lämna ett svar till Annelie Sundgren (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg