Halloweentårta med pumpa, salt kolasås och choklad

10 oktober, 2022

Bottnar av kryddig, mjuk och saftig pumpakaka varvas med kolasås. En gnutta havssalt balanserar upp sötman. Tårtan är omsluten av silkeslen chokladganache och halloweendekorerad med enkla chokladspöken och spritsade pumpor av vispad vit chokladganache.

Kan en tårta dekorerad med spöken och pumpor också vara god? Svaret är ja! Den här med mjuka saftiga pumpabottnar fylld med salt kolasås och täckt med ljuvligt len chokladganache är en av de godaste tårtor du kan göra i höst. Till och med spökena i vit choklad och pumporna av vispad vit chokladganache smakar skrämmande gott.

Du kan såklart koka din egen kolasås, men ibland är det smidigt att bara öppna en burk dulce de leche. Var noga med att inte röra om i den innan du lägger den i tårtan, då blir den för rinnig.
Om du inte hittar färdig pumpapuré på burk så gör du lätt egen. Här har jag beskrivit hur.

Chokladspökena blir mest hållbara om du tempererar chokladen, men du kan också bara försiktigt smälta chokladen. Kanske måste du då sätta in spökena i kylen i 5-10 minuter innan du lossar dem från bakplåtspappret och sätter fast dem på tårtan. Här kan du läsa hur du enkelt tempererar choklad. 

Dela gärna upp tårtbaket på två dagar. Baka bottnar och gör mörk- och vit chokladganache dag ett, så går det fort att lägga ihop tårtan dag två. Även spökena kan du såklart göra dagen före.

Hittar du inte orange pastafärg? Gör som på förskolan och blanda lite rött och gult tills du hittar rätt nyans.6-8

Halloweentårta med pumpa, salt kolasås och choklad

4.3/5(2)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pumpabottnar

200 g pumpapuré

1,5 dl strösocker (135 g)

1 dl rapsolja

2 ägg (rumstempererade)

2,5 dl vetemjöl (180 g)

0,75 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

0,5 tsk salt

Fyllning

350-400 (1 burk) karamelliserad mjölk/dulce de leche

1 tsk flingsalt

Mörk chokladganache

200 g mörk choklad (ca 55-60% kakaohalt)

2,5 dl vispgrädde

40 g glykossirap

20 g smör (rumstempererat)

Spritsade pumpor

60 g vit choklad

1 dl vispgrädde

Någon droppe orange pastafärg

Spöken

100 g vit choklad

10 g mörk choklad

Instruktioner:

Pumpabottnar

Sätt ugnen på 175 grader och smörj tre formar (16 cm). Rör samman pumpapurén, strösocker, olja och ägg i en bunke. Blanda i en annan bunke alla de torra ingredienserna. Rör sedan samman allt och fördela i de tre formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Känn med en sticka om de är färdiggräddade. Låt bottnarna svalna helt.

Chokladganache

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och glykossirap och häll över chokladen. Låt stå i 1-2 minuter och rör sedan om till en slät ganache. Låt ganachen svalna till runt 32 grader och mixa sedan ner smöret med en stavmixer till du har en slät och glansig ganache. Sätt plastfilm på bunken och låt den stå framme i rumstemperatur över natten.

Spritsade pumpor

Hacka den vita choklad och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör om till en slät ganache. Blanda ner pastafärg och rör om. Sätt plastfilm på och sätt i kylskåp över natten.

Montera tårtan

Lägg den mörka ganachen och den karamelliserade mjölken i varsin spritspåse, du kan sätt en 1-cm rund tyll i, eller bara klippa ett hål i motsvarande storlek. Rör inte om i chokladganachen, då förlorar den sin glans. Lägg en pumpabotten på fatet som du vill servera tårtan på och spritsa en ring med chokladganache runt om. Spritsa hälften av den karamelliserade mjölken över resten av botten och strö över lite flingsalt. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren. Lägg på sista botten och spritsa chokladganache på och runt om tårtan och stryk det slätt med hjälp av en palett. (Spara ett par matskedar ganache för stjälken till pumporna och för att fästa spökena mot kanten.) Sätt in tårtan i kylskåpet medan du fixar med dekorationen.
Ta fram den oranga ganachen och vispa upp den med envisp tills den blir fast och fluffig. Fyll en spritspåse med en stjärntyll med små taggar (ex wilton 8b). Spritsa bollar i olika storlekar på tårtan. Lägg mörk chokladganache i en spritspåse, eller liten plastpåse, och klipp ett hål på 1-2 mm och spritsa stjälkar på pumporna.

Spöken

Temperera chokladen och häll ut runda klickar på ett bakplåtspapper, enklast och minst kladdigt blir det om du häller chokladen på en liten spritspåse. Dra ut chokladklicken med en palett så att det liknar ett spöke. Låt dem stelna. Smält den mörka chokladen och rita ut ögon och mun på spöket med hjälp av en tandpetare. Låt chokladen stelna helt och fäst sedan spökena runt kanten på tårtan, fäst dem med lite chokladganache om det behövs.
Dekorera även med pumpagodis om du vill.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Om man inte har tre formar (16 cm), utan bara den vanliga runda på 23 cm (!) – har du något tips på hur man ska göra då?

  • Mia Hagelin

    Kan man förbereda tårtan dagen innan och låta den stå i kylen över natten? Nu är ju Halloween på en måndag i år, så blir lite pressad på tiden ☺️ Bottnarna räknar jag med att man kan göra i förväg och frysa tills man ska montera tårtan..

    Tack för fantastiska recept som man vet man kan lite på!

    Vh Mia

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg