Bottnar av kryddig, mjuk och saftig pumpakaka varvas med kolasås. En gnutta havssalt balanserar upp sötman. Tårtan är omsluten av silkeslen chokladganache och halloweendekorerad med enkla chokladspöken och spritsade pumpor av vispad vit chokladganache.
Kan en tårta dekorerad med spöken och pumpor också vara god? Svaret är ja! Den här med mjuka saftiga pumpabottnar fylld med salt kolasås och täckt med ljuvligt len chokladganache är en av de godaste tårtor du kan göra i höst. Till och med spökena i vit choklad och pumporna av vispad vit chokladganache smakar skrämmande gott.
Du kan såklart koka din egen kolasås, men ibland är det smidigt att bara öppna en burk dulce de leche. Var noga med att inte röra om i den innan du lägger den i tårtan, då blir den för rinnig.
Om du inte hittar färdig pumpapuré på burk så gör du lätt egen. Här har jag beskrivit hur.
Chokladspökena blir mest hållbara om du tempererar chokladen, men du kan också bara försiktigt smälta chokladen. Kanske måste du då sätta in spökena i kylen i 5-10 minuter innan du lossar dem från bakplåtspappret och sätter fast dem på tårtan. Här kan du läsa hur du enkelt tempererar choklad.
Dela gärna upp tårtbaket på två dagar. Baka bottnar och gör mörk- och vit chokladganache dag ett, så går det fort att lägga ihop tårtan dag två. Även spökena kan du såklart göra dagen före.
Hittar du inte orange pastafärg? Gör som på förskolan och blanda lite rött och gult tills du hittar rätt nyans.6-8
Kati
Om man inte har tre formar (16 cm), utan bara den vanliga runda på 23 cm (!) – har du något tips på hur man ska göra då?
Mia Hagelin
Kan man förbereda tårtan dagen innan och låta den stå i kylen över natten? Nu är ju Halloween på en måndag i år, så blir lite pressad på tiden ☺️ Bottnarna räknar jag med att man kan göra i förväg och frysa tills man ska montera tårtan..
Tack för fantastiska recept som man vet man kan lite på!
Vh Mia
Emma Brink Rask
Det går fint att göra den dagen före.