Syltkakor, eller hallongrottor, är inte riktigt min favorit. Det är helt enkelt för mycket deg och för lite sylt. Det kan man råda bot på om man gör som jag gjorde här. Dels valde jag att göra en lite sötare deg än bara en vanlig mördeg, sen kavlade jag ut den, bredd på sylten och sen rullade ihop och bakade. Jag gjorde dock rullen alldeles för stor så de blev stoooora. Sen drog jag på lite glasyr (eller rätt mycket glasyr) och frystorkade hallon och hackade pistagenötter. Men hörrni! SÅ god kaka! Påminner lite om den här pistage- och apelsinkakan som är en av mina bästa ever.
Men jag rekommenderar att göra två rullar av detta receptet och alltså få lite smalare kakor än mina.
RECEPT
Ca 20 kakor
Degen
100 g kallt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
1 dl hallonsylt
Topping
1 dl florsocker
2 tsk citronsaft
Frystorkade hallon
Hackadepistagnötter
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
2. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör på högsta volym tills det precis går ihop till en deg.
3. Dela degen i två delar och kavla ut. Bred på sylten (inte så tjockt som man tror för då går den inte att rulla). Rulla och lägg på en plåt. Du kan lägga båda på plåten samtidigt.
4. Grädda i ca 11-12 minuter.
5. Låt svalna, bred sedan på glasyr och strö på hallon och nötter. Skär sen snitt.
Helen
Ser både goda & fina ut!