Mjuk saftig kaka med pistagenötter omsluts av en krämig hallonmousse. Runt om tårtan dekoreras med frasiga marängstänger med pistage och frystorkade hallon.
Den här tårtan består av tre väldigt enkla komponenter. En mjuk kaka med pistagenötter, en enkel hallonmousse och maränger. Men tillsammans så blir det en lyxig moussebombtårta med läckra dekorationer.
Du kan montera den här tårtan i en springform, och sen låta den sätta sig i kylen. Jag stöpte den upp och ner i en silikonform för det var det som passade med storleken jag hade. Moussen i kupolerna ovanpå måste däremot frysas. Jag bakade kakan i en form på 16 cm och stöpte tårtan i en form på 18 cm, då räckte moussen till dekoration också. Du kan välja att med samma recept baka i 18 och 20 cm men då räcker moussen inte till att göra dekorationerna ovanpå.
Här är utrustningen som jag använde mig av:
Anslagsform till tårtbotten ca 16 cm >
Tårtdelare att dela bottnarna med >
Ovanpå marängstängerna har jag strösslat grovt hackade pistagenötter och frystorkade hallon (ex såna här)
Eftersom det är smör i kakan så är den godast om den inte är helt kall, för då upplevs den lite hårdare, även om den fortfarande är saftig. Moussen ska dock helst inte stå framme för länge. Jag rekommenderar därför att tårtan står framme i rumstemperatur ca 1 timme innan den ska serveras.
Om du har haft hela moussetårtan i frysen så låt den gärna tina i kylen över natten, lägg den frusen på fatet den ska serveras på. Den kan läcka lite kondens när den tinar, torka bara bort det försiktigt med en bit hushållspapper. När den väl har tinat klart så ska den inte läcka mer.
Sätt inte på marängerna förrän i anslutning till servering, då de mjuknar över tid mot tårtan. Jag fikade dock på denna även efter att den hade stått i kylen över natten med maränger på och de hade inte smält eller så, de vara bara lite mindre frasiga. När du gräddar marängerna är det viktigt att de bara ska torka i ugnen, därför har jag ugnen på väldigt låg värme. Om du har för hög värme så kommer de frystorkade hallonen att bli bruna och marängerna riskerar att bli gula. Marängerna kan du baka flera dagar i förväg. Förvara dem torrt i rumstemperatur.
I moussen står det att du ska ha hallonpuré. Det är bara frysta hallon som tinat och som jag sen mixar och silar bort kärnorna från. För att få 150 g puré behöver du ca 180 g frusna hela hallon.
Vill du ha en annan typ av hallonmoussetårta? Kolla in denna med chokladbrownie och glaze >>