Hallonmoussetårta med mjuk pistagebotten och frasiga maränger

27 februari, 2025
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Mjuk saftig kaka med pistagenötter omsluts av en krämig hallonmousse. Runt om tårtan dekoreras med frasiga marängstänger med pistage och frystorkade hallon. 

Den här tårtan består av tre väldigt enkla komponenter. En mjuk kaka med pistagenötter, en enkel hallonmousse och maränger. Men tillsammans så blir det en lyxig moussebombtårta med läckra dekorationer.

Du kan montera den här tårtan i en springform, och sen låta den sätta sig i kylen. Jag stöpte den upp och ner i en silikonform för det var det som passade med storleken jag hade. Moussen i kupolerna ovanpå måste däremot frysas. Jag bakade kakan i en form på 16 cm och stöpte tårtan i en form på 18 cm, då räckte moussen till dekoration också. Du kan välja att med samma recept baka i 18 och 20 cm men då räcker moussen inte till att göra dekorationerna ovanpå.

Här är utrustningen som jag använde mig av:

Anslagsform till tårtbotten ca 16 cm >

Silikonform 18 cm >

Kupoler små >

Kupoler större >

Rund tyll 1 cm >

Tårtdelare att dela bottnarna med >

Ovanpå marängstängerna har jag strösslat grovt hackade pistagenötter och frystorkade hallon (ex såna här)

Eftersom det är smör i kakan så är den godast om den inte är helt kall, för då upplevs den lite hårdare, även om den fortfarande är saftig. Moussen ska dock helst inte stå framme för länge. Jag rekommenderar därför att tårtan står framme i rumstemperatur ca 1 timme innan den ska serveras.

Om du har haft hela moussetårtan i frysen så låt den gärna tina i kylen över natten, lägg den frusen på fatet den ska serveras på. Den kan läcka lite kondens när den tinar, torka bara bort det försiktigt med en bit hushållspapper. När den väl har tinat klart så ska den inte läcka mer.

Sätt inte på marängerna förrän i anslutning till servering, då de mjuknar över tid mot tårtan. Jag fikade dock på denna även efter att den hade stått i kylen över natten med maränger på och de hade inte smält eller så, de vara bara lite mindre frasiga. När du gräddar marängerna är det viktigt att de bara ska torka i ugnen, därför har jag ugnen på väldigt låg värme. Om du har för hög värme så kommer de frystorkade hallonen att bli bruna och marängerna riskerar att bli gula. Marängerna kan du baka flera dagar i förväg. Förvara dem torrt i rumstemperatur.

I moussen står det att du ska ha hallonpuré. Det är bara frysta hallon som tinat och som jag sen mixar och silar bort kärnorna från. För att få 150 g puré behöver du ca 180 g frusna hela hallon.

Vill du ha en annan typ av hallonmoussetårta? Kolla in denna med chokladbrownie och glaze >>

Hallonmoussetårta med mjuk pistagebotten och frasiga maränger

4/5(9)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Pistagekaka

100 g smör

135 g strösocker (1,5 dl)

2 ägg

50 g pistagenötter

120 g vetemjöl (2 dl)

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1 krm salt

100 g filmjölk (1 dl)

30 g rapsolja (2 msk)

1 tsk vaniljpasta

Hallonmousse

3 gelatinblad

150 g hallonpuré (1 ½ dl)

135 g strösocker (1 ½ dl)

300 g vispgrädde (3 dl)

150 g turkisk yoghurt (1 ½ dl)

Marängstänger

70 g äggvita (2 äggvitor)

60 g strösocker (2/3 dl)

80 g florsocker (1 1/3 dl)

1-2 msk grovt hackade pistagenötter

1-2 msk frystorkade hallon

Instruktioner:

Pistagekaka

1. Se till att alla dina ingredienser är rumstemperatur. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme). Smörj en anslagsform eller springform på 16 cm. (om du har två formar så kan du grädda smeten i två formar istället för att dela den efteråt, du går det lite fortare).

2. Vispa smör och socker i en bunke med elvisp i ca 3 minuter. Vispa ner ett ägg i taget.

3. Mixa pistagenötterna till ett mjöl och blanda samman med resten av de torra ingredienserna.

4. Rör samman filmjölk, olja och vaniljpasta.

5. Vänd växelvis ner de torra ingredienserna och de våta i smeten, börja och sluta med de torra. Fördela smeten i formen och grädda i ca 40 minuter. Om du känner med en trästicka så ska den komma ut utan kladdig smet. Ta ut kakan och låt den svalna. Dela den sedan i två lika stora bottnar. (om du tycker att den fått mycket färg på ytan så kan du skära bort det ytterska lagret.

Hallonmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Koka upp hälften av hallonpurén tillsammans med sockret. Smält sedan gelatinet där i och rör ner resten av purén och låt svalna till fingervarmt.

3. Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.

4. Rör ihop den avsvalnade hallonpurén med yoghurten, vänd sedan försiktigt ner lite grädde i taget tills du har en slät mousse.

5. Häll lite mousse i silikonformen (som du ställt på en bricka eller en skärbräda). Tryck ner den ena tårtbotten i mitten, häll på mer mousse och tryck ner nästa botten och se till att botten och mousse hamnar i en rät linje med formens kant. Sätt in i frysen för att bli helt djupfryst.

6. Fördela resten av moussen i de små kupolerna och frys dem också.

Maränger

1. Sätt ugnen på 75 grader, varmluft. (85 grader över- och undervärme)

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.

3. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.

4. Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.

5. Häll upp smeten i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa långa stänger med ca 1 cm mellanrum på ett bakplåtspapper. När du har lite maräng kvar så spritsar du ut små bollar med den. Strö ut pistage och frystorkade hallon på stängerna.
Sätt in i ugnen och låt dem torka där i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar 1 timme till.

Montera tårtan

1. Ta fram tårtan från frysen (eller kylen om du inte har monterat den i en silikonform). Ploppa ut moussekupolerna och lägg dem ovanpå tårtan. Lägg gärna ihop två små så att de bildar ett helt klot. Låt sedan moussen tina. (30 min om inte hela tårtan varit i frysen, annars 6-7 timmar i kylen).

2. Bryt av stängerna i olika längder och fäst dem på tårtans kant hela vägen runt. Lägg några av de små marängbollarna ovanpå moussen på toppen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg