Hallongräddbollar på mandelknäckbotten

31 mars, 2019

Fluffiga gräddbollar med hallonsmak på en botten av sötseg mandelknäck, doppade i vit choklad med hallon. Och i mitten gömmer sig syran av ett färskt hallon.

Som jag har experimenterat med gräddbollar på sistone! Kallar ni dem för gräddbollar eller något annat? Well, ni fattar nog vad jag menar. Förutom detta så har jag 3 andra recept på gång med just detta fluffiga söta innehåll.

De här har en botten av sötkrispig mandelknäck, sen fluffigt skum med smak av hallon, om du inte får tag på pulver av frystorkat hallon så kan du såklart använda något annat (blåbär brukar vara lättare att hitta), eller bara använda det utan något pulver i.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, tips och inblick bakom kulisserna.

Hallongräddbollar på mandelknäckbotten

4.1/5(5)
Röster
Portioner: Ca 15 st

Ingredienser:

Mandelknäckbottnar

75 g smör

125 g socker (knappt 1,5 dl)

40 g glykos (2 msk)

20 g grädde (2 msk)

2 tsk vaniljpasta

45 g vetemjöl (5 msk)

150 g hackade mandelspån (drygt 2 dl)

Hallonskum

240 g socker (drygt 2,5 dl)

75 g vatten (0,75 dl)

115 g glykos (knappt 1 dl)

140 g äggvitor (ca 4)

20 g socker (1,5 msk)

50 g pulver av frystorkade hallon (3 msk)

Hallonchoklad

250 g fint hackad vit choklad

1 msk kokosolja eller matolja

2 tsk pulver av frystorkade hallon

Instruktioner:

Mandelknäckbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smält smör, socker, glykos, grädde och vanilj i en gryta.

3. Tillsätt mjölet och låt det sjuda tills det tjocknat.

4. Tillsätt mandeln och rör om. Låt massan svalna tills den blir så sval att du kan röra den.

5. Klicka ut ett par teskedar i botten på en muffinsplåt (eller i muffinsformar).

6. Baka i 10-12 minuter tills de fått en gyllene färg i kanterna.

7. Låt dem svalna helt.

Hallonskum

1. Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.

2. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker.

3. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar.

4. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter.

5. Sätt ett hallon på varje mandelknäckbotten och spritsa sedan hallonskummet på bottnarna, över hallonet.

Hallonchoklad

1. Lägg allt i en skål och temperera i mikron.

2. Häll chokladen i ett högt smalt glas och doppa skumbollarna i chokladen.

Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Felicia

    Vart köper du ditt hallonpulver?

  • En sista fråga. Hur länge håller dem? Ska jag frysa in om det blir över?

    • A
      emmabrink

      De håller i flera dagar i kylskåp och jag tror att de går att frysa.

  • Jag har precis gjort bottnarna, såå goda! Det hade dock varit bra att göra dem i silikonformar… för nu får jag sitta och skala av muffinsformarna av papper. Om det ens kommer att gå. Wish me luck!

    • A
      emmabrink

      Ja, silikonformar är att föredra, men alla har inte det.

  • När tillsätter du hallonpulvret?

    • A
      emmabrink

      Tänker du på gräddbollssmeten? I så fall i slutet av vispningen.

  • Hej! Tror du att själva innehållet går att göra på kikärtsspad i stället för äggvita?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har inte provat. Det kan vara så att massan blir för mjuk. Men du får testa!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg