Hallonbrownie med yoghurtmousse

15 augusti, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En riktigt chokladig brownie med hallon toppad med en fräsch yoghurtmousse och färska hallon.

Den här kakan är perfekt att göra när det finns massor med färska hallon att plocka. Men den går såklart lika fint att göra på vintern med frusna hallon.

Jag gillar att göra mousser som inte känns supersöta eller superfeta. Den här som har turkisk yoghurt i sig blir både krämig och syrlig till den söta kakan.

Brownien är perfekt att göra dagen innan, så att den hinner sätta sig ordentligt. Om du vill göra moussen i en silikonform så behöver den frysas innan man lägger den på kakan. Annars kan man hälla moussen direkt på brownien i formen och låta den stelna i kylen i 3-4 timmar. Man kan självklart bara baka brownien och servera med en klick lättvispad grädde.

Min silikonform kommer från Silikomart och är en del av en form som heter ”Bubble Crown”. Ni hittar den hos Söders Gourmet. 

Hallonbrownie med yoghurtmousse

3.6/5(8)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Hallonbrownie

125 g mörk choklad (ca 66%)

125 g smör

2 ägg

90 g råsocker (1 dl)

1 krm salt

75 g mjöl (1,25 dl)

1 dl hallon (frusna går fint)

Yoghurtmousse

0,75 gelatinblad

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl turkisk yoghurt

20 g florsocker (knappt 1,5 msk)

1 tsk vaniljpasta

Dekoration

Färska hallon

Instruktioner:

Hallonbrownie

1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft (190 grader vanlig ugn) och gör i ordning en form med löstagbar botten på 18 cm i diameter. Smörj kanterna med smör och klä botten med bakplåtspapper.

2. Smält smör och choklad i en kastrull.

3. Rör samman socker, ägg och vanilj. Rör bara, vispa inte. Rör sedan ner chokladsmöret. Vänd till sist ner mjöl och salt. Häll smeten i formen, tryck ner de frusna hallonen och grädda i 15-17 minuter. Den ska ha fått en yta och börjat sätta sig i kanterna, men fortfarande vara väldigt gungig. Låt brownien svalan helt, gärna över natt i kylen.

Yoghurtmousse

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm 0,5 dl av vispgrädden och smält sedan gelatinet där i och låt det svalna till rumstemperatur.

3. Vispa resten av grädden luftigt och ställ åt sidan.

4. Rör ner florsocker och vanilj i yoghurten och rör sedan ner den flytande grädden med gelatinet. Vänd till sist ner den vispade grädden. Fyll moussen i silikonformen och ställ in i frysen i minst 5-6 timmar. (om du inte har silikonformar kan du hälla moussen direkt på den färdiga kalla brownien som då ska vara kvar i sin form.

5. Ta ut den frusna moussen och lägg den på brownien, dekorera med färska bär. Låt moussen tina långsamt i kylen i 2-3 timmar. Låt gärna kakan stå framme i 30 minuter innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg