Hallon- och vaniljcupcakes

12 mars, 2017

halloncupcake-stående

En kompis undrade om jag kunde fixa cupcakes till en babyshower som hon skulle ordna, och det ville jag ju gärna! Jag tycker att det är väldigt kul med planeringen av vad jag ska baka, för mig är den kreativa processen lika rolig som själva bakningen.

Jag gjorde några testbak för att hitta ett bra grundrecept på vaniljcupcakes, som dels håller sig saftiga och smakar bra, och också som håller sig fina i formarna och inte lossnar i kanterna. Det visade sig att muffinsformar håller sig bättre kvar runt kakan om man förvarar dem i kylen snarare än i rumstemperatur (detta är alltså om man väljer att baka muffinsen dagen innan man tänker dekorera cupcaksen). Om olyckan skulle vara framme och formarna har lossnat så kan man alltid rädda situationen genom att ta ur muffinsen ur formarna som de bakats i och sätta dem i nya.

halloncupcake-muffin

Så, jag bestämde mig för att göra vaniljcupcakes med hallon och prova på en dekoration som är inspirerad av hortensior, en idé jag hittat på Pinterest (där föds många idéer till bakning för mig).

RECEPT

Vanilj- och hallonmuffins
115 gram smör
300 gram socker
2 ägg
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
280 gram mjöl
2 ½ tsk bakpulver
¼ salt
3 dl mjölk
Frusna hallon

Vispa smöret fluffigt, addera sockret och vispa ytterligare någon minut. Addera ett ägg i taget under lätt vispning.
Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt sedan dem och mjölken till smör/socker/ägg-blandningen. Rör så lite som möjligt men tills du får en fin jämn smet.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till tre fjärdedelar ungefär. Tryck sen ner 3-4 frusna hallon i varje form. Jag använde ”normalstora” formar som jag satte i en muffinsplåt. Det blev 16 muffins.
Grädda dem på 180 grader i ca 18 minuter.

Marängsmörkräm
5 äggvitor (1,5 dl)
250 gram socker
450 g rumsvarmt smör
1,5 tsk vaniljsocker

Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader,eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Vispa sedan tills marängen har svalnat, vispa då ner lite smör i taget tills du fått en glansig och fin smörkräm.

Efter detta delade jag upp smörkrämen i 4 olika skålar, en behöll jag vit och de andra färgade jag i olika rosa nyanser. Jag använder pastafärg från Wilton när jag färgar smörkräm.

halloncupcake-singel

Med hjälp av en lång palett fördelade jag de olika färgerna i en spritspåse med en stängd stjärntyll, det är inte jättenoga hur man blandar färgerna, men jag smetade ut varje färg från tyllen och uppåt och fyllde på tills tyllen var lagom full.
Sen är det bara att spritsa små duttar på muffinsen tills hela ytan är täckt. Det är mycket lättare än vad det ser ut!

halloncupcakes-liggande

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg